Nema ništa sporno
2

Veliki i Mali Školj te vrh Kleka su dio BiH od 1974. godine

Piše: N. J.
Veliki i Mali Školj (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Veliki i Mali Školj (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek, o kojima se posljednjih dana dosta govori, upisani su u matične knjige naše zemlje i pripadaju našoj zemlji još od 1974. godine, kada je identifikovana granica na moru na tom dijelu između Hrvatske i BiH, potvrdio je za Klix.ba dugogodišnji direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove BiH Mustafa Begić.

Begić je 1974. bio u Komisiji, čiji je zadatak bio da identifikuje granicu između BiH i Hrvatske na ovom dijelu teritorije, a u tome im je pomogao i Hidrografski zavod u Splitu, jer je valjalo utvrditi granicu i na moru, o kojoj se u posljednje vrijeme spekuliše.

"Tu nema nikakvog spora, jer je tada utvrđeno da Veliki i Mali Školj pripadaju BiH, kao i vrh Kleka i te su granice potvrđene i kad je BiH postala međunarodno priznata država 6. aprila 1992. godine. To je prostor u sastavu općine Neum“, kaže Begić.

Na upit otkud onda spekulacije da je svojevremeno Tuđman dao Veliki i Mali Školj te vrh Kleka Izetbegoviću, Begić odgovara da su to političke rabote koje za njega nemaju nikakvu važnost.

"Što se mene tiče, a to dokazuje i validna dokumentacija, taj prostor je od 1974. godine u sastavu BiH“, rekao je Begić, dodajući kako Veliki Školj ima 7.500 kvadratnih metara, dok Mali školj ima nekoliko stotina kvadratnih metara i nerijetko bude potopljen kad je plima.