Svi zadovoljni
57

Veliki broj posjetilaca uživao na bh. planinama ove zime, od sljedeće sezone više sadržaja i bolja ponuda

Piše: M. N.
Bjelašnica (Foto: Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: Klix.ba)
Zimska turistička sezona 2016/2017 uskoro završava na bh. planinama. Ski centri i ugostitelji koji rade na Bjelašnici, Igmanu, Jahorini i Vlašiću zadovoljni su posjetom kazavši kako ih je ove godine vrijeme puno bolje poslužilo nego u prethodnoj sezoni.

Uposlenici su se već okrenuli novim projektima i pripremama za ljetnu, ali i sljedeću zimsku sezonu. Olimpijska ljepotica Bjelašnica doživjet će procvat. Već od sredine aprila kreću radovi koji će obogatiti ponudu ove planine, ali i uljepšati sami izgled.

"U odnosu na prethodnu ova sezona je bila puno bolja. Imali smo veliki broj posjetilaca. Sa 31. martom zatvaramo ovu sezonu i krećemo u realizaciju kapitalnih projekata. Krećemo sa demontažom trosjeda i instalacijom i postavljanjem šestosjedne žičare koja će ići od Babinog dola do međustanice, četverosjedne žičare koja će ići od međustanice do vrha Bjelašnice i vještačko osvježavanje kojim ćemo pokriti prijeratnu stazu spusta i kolijevke", rekao je Midhat Hubijar, direktor ZOI-a 84, za Klix.ba.

Očekuju kako će ove godine puno prije otvoriti zimsku sezonu zahvaljujući vještačkom osnježivanju, te da će trajati duže mjesec dana. Pravit će se i vještačko jezero na lokalitetu Šiljka na prostoru od 40.000 metara kvadratnih. Ovo jezero će, kaže Hubijar, biti korisno za projekat vještačkog osnježivanja i vodovod koji ide na brdo Šiljak. Vlada KS i resorno ministarstvo osigurali su novac za ovaj projekat. Radovi bi trebali biti završeni 15. septembra.

Igman (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Igman (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Ono što bi mogla biti još jedna novost jeste će se Zetra odvojiti do ovog preduzeća na način da se upravljanje da nekome drugom. Hubijar je predložio da upravljanje Zetrom preuzme Općina Centar ili preduzeće Skenderija. Razlog su enormni troškovi dvorane zbog kojih nekada povlače i prihode Ski centra Bjelašnica kako bi ih izmirili.

"Smatram da bi Općina Centar svojim budžetom mogla izvršiti ulaganja i time bi dvorana Zetra imala više u ponudi. Kada bi se spojila sa Skenderijom smanjila bi se konkuretnost jedni drugima jer su djelatnosti iste", rekao je Hubijar.

Jahorina (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Jahorina (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Jahorina je ove sezone imala više od milion prolaza na žičarama i 120.000 skijaša, što je mnogo bolje nego ranije.

"Padavine su dolazile u trenucima kada ih je nestajalo tako da smo imali kontinuitet u skijanju od 100 dana, a skijat će se sve dok vremenski uvjeti to budu dozvoljavali. U nedjelju očekujemo nove padavine pa ćemo i narednu sedmicu imati skijanje", rekao je Dragan Sokolović iz OC Jahorina.

Još nemaju velikih investicija, ali je Sokolović kazao kako se nadaju da će se ponuda ove destinacije unaprijediti.

"Smatramo da i Jahorina i kompletan turizma može i mora bolje. Nadležne institucije moraju posvetiti više pažnje. Ovu godinu nismo imali nikakvu saobraćajnu vezu između Jahorine i Sarajeva što je pokazatelj problema koji imamo. Stvari moramo riješiti kako bi povećali broj gostiju i dolazak", kazao je Sokolović.

Kao i svake godine i ovog 1. aprila na Jahorini će biti održana trka Kup veterana, te iz OC Jahorina pozivaju sve sugrađane da dođu i priključe se manifestaciji. Trenutno rade i na osmišljavanju ljetne sezone, pa bi od 1. juna u funkciji bila pokrenuta žičara za panoramsku vožnju što se pokazalo kao dobar sadržaj naročito u danima vikenda. Razvijat će ponudi za hiking, mounting bike, sportske kampove i drugo.

"Moramo pokušati da Jahorinu pozicioniramo kao destinaciju gdje se dolazi na individualni odmor i tokom ljeta jer Jahorina to stvarno jeste", naglasio je.

Vlašić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Vlašić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Sezonom su prezadovoljni i na Vlašiću. Sead Deljkić iz hotela Pahuljica kazao je za naš portal kako je posjećenost bila dobra, te da su već krenuli s pripremama za ljetnu sezonu.

"Bit će novina od iduće godine. Počelo se s instaliranjem četverosjeda pa će ponuda biti upotpunjena", rekao je Deljkić.