BiH
3

Veliki broj posjetilaca pohodio Jahorinu tokom vikenda

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Na bh. olimpijskoj planini Jahorini za vikend je bilo 2.000 posjetilaca. Od tog broja bilo je oko 1.500 skijaša, a ostalo su bili oni koji su došli da prošetaju i uživaju u čistom vazduhu", kazala je Feni rukovodilac prodaje i marketinga Olimpijskog centra Jahorina Zorica Jovanović.

Ona je navela da je proteklog vikenda visina snježnog prekrivača bila 20 centimetara, što je bilo dovoljno da se pokrene skijalište.

"Olimpijski centar Jahorina je već i prije ovog snježnog prekrivača bio spreman. Podloge su bile dobro pripremljene i zaleđene, tako da je bilo dovoljno i 15-ak cm snijega da pokrenemo veći dio skijališta", istaknula je Jovanović.

Kada je u pitanju vertikalni transport, danas su u funkciji baby lift, lift Poljice, šestosjed Poljice, Ogorjelica 1 šestosjed, Ogorjelica 2 dvosjed i lift Olimpik.

Jovanović je potcrtala da je većina vertikalnog transporta, koji radi od 09.00 do 16.00 sati, i danas u funkciji. Proteklih dana je radio i sistem za vještačko osnježivanje, a tako će biti i narednih dana. Također, pripremljena je staza Prača, na kojoj je instaliran sistem za vještačko osnježivanje te će i ona narednih dana biti u funkciji.

"Od sutra očekujemo nove snježne padavine koje će na našim olimpijskim planinama dobro doći da se konačno formira dobar snježni prekrivač i da imamo odlične staze u nadi da se skijaška sezona produži u martu i aprilu, s obzirom na to da u januaru gotovo da nismo imali skijanja", rekla je Jovanović.

Od 1. do 11. februara na Jahorini će biti održana i manifestacija "Studentska zima", u organizaciji Ferijalnog saveza RS-a.

Ova manifestacija će, kako je kazala Jovanović, okupiti veliki broj mladih i već je najavljen dolazaka oko 200 studenata u dvije grupe. Tokom manifestacije više muzičkih izvođača će zabavljati goste, a između ostalih 7. februara u hotelu Bistrica bit će održan koncert Ramba Amadeusa.

"Ljubitelji planine i skijanja počinju da rezervišu smještajne kapacitete tako da se nadamo dobroj posjećenosti u februaru i martu", naglasila je Jovanović.