|

Veliki broj građana uživao u čistom zraku na Trebeviću, grad i dalje zagađen

Veliki broj građana uživao u čistom zraku na Trebeviću, grad i dalje zagađen
238
A. B.
18.1.2020. u 15:26
64
komentara
238

dijeljenja
1/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
2/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
3/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
4/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
5/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
6/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
7/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
8/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
9/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
10/17 Građani čekaju u redu na vožnju Trebevićkom žičarom (Foto: D. Ć./Klix.ba)
11/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
12/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
13/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
14/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
15/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
16/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
17/17 Foto: D. Ć./Klix.ba
I ovog vikenda brojni stanovnici i gosti Sarajeva odlučili su slobodno vrijeme provesti na Trebeviću i uživati u suncu i čistom zraku. Iako je situacija u glavnom gradu BiH nešto bolja u odnosu na prethodne dane zrak je i dalje zagađen.
Brojni posjetioci među kojima su bile porodice, veliki broj djece, ali i stariji iskoristili su svježi planinski zrak i sunčano vrijeme da uživaju u šetnji, a dok su roditelji odmarali u ugostiteljskim objektima, djeca su povoljne vremenske prilike provela u sankanju, skijanju, grudvanju i brojnim zimskim aktivnostima.

Velike gužve zabilježene su i na polaznoj stanici za Trebevićku žičaru jer su stanovnici Sarajeva odlučili iskoristiti proširenu akciju popusta gdje je cijena karte za vožnju upola niža nego inače i tako će biti sve do kraja januara svakim danom.

I fotoreporter portala Klix provozao se sarajevskom žičarom i potrudio se fotografijom prikazati kako se glavni grad guši u smogu dok je na Trebeviću zrak potpuno čist.

Trenutno je na snazi "Upozorenje" nakon što je zbog smanjenja zagađujućih čestica Vlada KS jučer ukinula epizodu "Uzbuna", ali ipak građanima se i dalje savjetuje da što manje borave na otvorenom i da u tom slučaju koriste odgovarajuće filter maske kako bi se zaštitili.

Prema posljednjim informacijama sa mjernih stanica u Sarajevu, koje prikuplja stranica AirVisual, zrak je u glavnom gradu BiH i dalje veoma nezdrav. Trenutni prosjek izmjeren sa svih stanica u Sarajevu iznosi 223 AQI.

Nakon dužeg perioda bez padavina za vikend se očekuje snijeg u Bosni, a kiša u Hercegovini. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutra će biti u minusu i dalje, ali nešto toplija od nedjelje.

Padavine se očekuju u noći sa subote na nedjelju. Subotnje jutro će biti maglovito i oblačno, s temperaturama od -6 do 0 stepeni, na jugu do 6 stepeni, dok će se dnevne kretati između -1 i 4, na jugu od 8 do 12 stepeni.

Drugi dan vikenda će u većem dijelu BiH biti snijega ili susnježice, dok u nizinama može padati kiša, ali ništa obilnije. U večernjim satima će doći do razvedravanja. Vjetar će promijeniti smjer s južnog na sjeverni. Temperature će se kretati od -2 do 3 stepena, na jugu zemlje od 5 do 9 stepeni.
Prijavi grešku


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...