"72 sata bez kompromisa"
0

Velika međunarodna volonterska akcija od 15. do 17. oktobra

Sarajevo-x.com
Od 15. do 17. oktobra odvijat će se najveća volonterska akcija na području Vrhbosanske nadbiskupije. Riječ je o internacionalnom volonterskom projektu "72 sata bez kompromisa", kojeg je za mlade u našoj Nadbiskupiji pokrenuo Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II".

Ideja projekta je probuditi svijest kod mladih o važnosti volonterizma, ali i kršćanske solidarnosti. Projektom "72 sata bez kompromisa" mladim ljudima će biti pružena prilika da sudjelujući na različitim projektima ekološkog, socijalnog, kreativnog, edukativnog karaktera, izraze svoje talente i sposobnosti, a svakako imat će priliku družiti se i upoznati mlade iz drugih mjesta. Za ovaj projekt veoma bitnu ulogu odradile su župe, udruge i organizacije koje su osmislile projekte i aktivnosti za volontere.

Naziv projekta govori da će mladi volontirati tri dana, odnosno "72 sata", a "bez kompromisa“ znači da mladi koji se prijave, do samog početka realizacije projekta neće znati na kojem će projektu volontirati i u kojem će mjestu boraviti.

Rok za prijave volontera istekao je 25. septembra i do tog dana prijavilo se više od 500 mladih koji će volontirati na 37 projekata u 20 različitih mjesta u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Treba spomenuti da vrijeme i datum realizacije projekta "72 sata bez kompromisa" nisu slučajno odabrani, naime, 17. oktobar je međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Stoga će mladi koji budu volontirali u projektu "72 sata bez kompromisa" na području Sarajeva, zajedno sa volonterima Caritasa, u nedjelju, 17. oktobra, na trgu ispred Katedrale, sudjelovati u akciji "Jedna svijeća za siromaha". Također, volonteri "72 sata bez kompromisa" u nedjelju će imati prodajni štand ispred Katedrale, a prikupljeni novac donirat će se "Misijskoj središnjici" za djecu u Africi.

Projekt "72 sata bez kompromisa" u Vrhbosanskoj nadbiskupiji održat će se pod geslom "Pruži i ti svoju ruku! – volontiRAJ NA ZEMLJI!"