{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Okončan prvi dan projekta "72 sata bez kompromisa"

S
15.10.2010. u 22:26
0
3
Okončan prvi dan projekta "72 sata bez kompromisa"
0
Od ranih jutarnjih sati, 15. oktobra, 500 volontera podijeljenih u 66 grupa iz 50 mjesta Vrhbosanske nadbiskupije, te Slovačke i Mađarske pristizali su na mjesta gdje će naredna tri dana beskompromisno dati sve od sebe i volontiranjem pomoći svima koji su u potrebi djelujući na 42 projekta u 22 mjesta.

Njihova 72 sata započela su upoznavanjem s domaćinima i sa grupama iz drugih mjesta s kojima će provesti tri dana. Potom je svako preuzeo svoju odgovornost i započeo s planiranjem i realizacijom projekta. Ovisno od mjesta i organizacije župnih timova, projekti su podrazumijevali kreativne radionice, čišćenje okoliša, humanitarni i socijalni rad, rad s djecom s posebnim potrebama, medijske radionice…

Mladi volontiraju u sljedećim mjestima: Sarajevo (župe Stup, Novi Grad, Novo Sarajevo; KŠC "Sv. Josip“, Područna škola KŠC-a na Stupu, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II“, Zavod za djecu s posebnim potrebama "Mjedenica“) Kakanj, Zavidovići, Novi Travnik, Bugojno, Vareš, Žepče, Husino, Morančani, Zenica, Odžak, Gromiljak, Prozor, Tuzla, Vidovice i Podmilačje.

Projekt su došli posjetiti i predstavnici mladih iz Šibenske biskupije na čelu s vlč. Marinkom Mlakićem, biskupijskim povjerenikom za mlade, te koordinatori istog projekta iz Slovenije.


Podsjećamo, volonterski projekt "72 sata bez kompromisa“ ima za cilj razviti svijest o važnosti volonterizma kod mladih, potaknuti ih na volontiranje, te staviti mlade u prvi plan, tj. pokazati javnosti kako mladi nisu pasivni promatrači svega što se oko njih događa, nego žele aktivno učestvovati u stvaranju bolje budućnosti.

Veliki odziv mladih potvrdio je trud koordinacijskog tima, koji je u posljednjih godinu održao veliki broj radionica na temu volonterizma u više od 50 mjesta Vrhbosanske nadbiskupije. U Vrhbosanskoj nadbiskupiji projekt se realizira se od 15. do 17. oktobra, pod geslom "Pruži i ti svoju ruku – volontiRAJ NA ZEMLJI“, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: