{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Okončan prvi dan projekta "72 sata bez kompromisa"

S
15.10.2010. u 22:26
0
3
Okončan prvi dan projekta "72 sata bez kompromisa"
0
Od ranih jutarnjih sati, 15. oktobra, 500 volontera podijeljenih u 66 grupa iz 50 mjesta Vrhbosanske nadbiskupije, te Slovačke i Mađarske pristizali su na mjesta gdje će naredna tri dana beskompromisno dati sve od sebe i volontiranjem pomoći svima koji su u potrebi djelujući na 42 projekta u 22 mjesta.

Njihova 72 sata započela su upoznavanjem s domaćinima i sa grupama iz drugih mjesta s kojima će provesti tri dana. Potom je svako preuzeo svoju odgovornost i započeo s planiranjem i realizacijom projekta. Ovisno od mjesta i organizacije župnih timova, projekti su podrazumijevali kreativne radionice, čišćenje okoliša, humanitarni i socijalni rad, rad s djecom s posebnim potrebama, medijske radionice…

Mladi volontiraju u sljedećim mjestima: Sarajevo (župe Stup, Novi Grad, Novo Sarajevo; KŠC "Sv. Josip“, Područna škola KŠC-a na Stupu, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II“, Zavod za djecu s posebnim potrebama "Mjedenica“) Kakanj, Zavidovići, Novi Travnik, Bugojno, Vareš, Žepče, Husino, Morančani, Zenica, Odžak, Gromiljak, Prozor, Tuzla, Vidovice i Podmilačje.

Projekt su došli posjetiti i predstavnici mladih iz Šibenske biskupije na čelu s vlč. Marinkom Mlakićem, biskupijskim povjerenikom za mlade, te koordinatori istog projekta iz Slovenije.


Podsjećamo, volonterski projekt "72 sata bez kompromisa“ ima za cilj razviti svijest o važnosti volonterizma kod mladih, potaknuti ih na volontiranje, te staviti mlade u prvi plan, tj. pokazati javnosti kako mladi nisu pasivni promatrači svega što se oko njih događa, nego žele aktivno učestvovati u stvaranju bolje budućnosti.

Veliki odziv mladih potvrdio je trud koordinacijskog tima, koji je u posljednjih godinu održao veliki broj radionica na temu volonterizma u više od 50 mjesta Vrhbosanske nadbiskupije. U Vrhbosanskoj nadbiskupiji projekt se realizira se od 15. do 17. oktobra, pod geslom "Pruži i ti svoju ruku – volontiRAJ NA ZEMLJI“, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: