{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika Britanija pozdravlja izbor BiH u Vijeće za ljudska prava UN-a

F
18.5.2007. u 12:14
0
0
Velika Britanija pozdravlja izbor BiH u Vijeće za ljudska prava UN-a
0
Velika Britanija pozdravlja izbor BiH u Vijeće za ljudska prava UN-a
Bosna i Hercegovina je na jučerašnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku izabrana s 112 glasova za kao nova članica Vijeća za ljudska prava UN-a.
Ovom prilikom britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett je izjavila kako Vijeće za ljudska prava UN-a ima jedinstven i važan mandat na unapređenju promocije i zaštite ljudskih prava za sve ljude bilo gdje te dodala da njegove članice nose veliku odgovornost da predvode rad UN-a u oblasti ljudskih prava širom svijeta i da su se morale pokazati vrijedne zadatka koji im je povjeren.

Beckett je izrazila zadovoljstvo primanjem Slovenije i BiH u Vijeće te najavila blisku suradnju Velike Britanije s njima kako bi imali jako i efikasno Vijeće.

S područja istočnoevropskih zemalja, Bjelorusija, BiH i Slovenija su bile zemlje kandidati za dvije upražnjene pozicije iz ovog dijela svijeta. Slovenija je sa 168 glasova primljena već u prvom krugu glasanja te je organiziran i drugi krug glasanja za BiH i Bjelorusiju.

U drugom krugu glasanja BiH je ubjedljivo pobijedila sa 112 glasova, nasuprot Bjelorusije koja je dobila 72 glasa, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: