Višemilionska obnova
30

Velika aleja na Ilidži čeka novi sjaj dok se nadležni ne mogu dogovoriti o projektu

Piše: Dž. Č.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Općina Ilidža obećala je još u augustu prošle godine započeti kompletnu obnovu Velike aleje, ali to se nije desilo zbog problema u vezi s projektnom dokumentacijom. Dok jedne institucije posjeduju projekt, druge tvrde da su ga uputile trećima, a treće da ga nemaju, Općina Ilidža nije ni tražila ovaj dokument koji je ključan za početak obnove šetališta u podnožju planine Igman.

Naime, za izradu projektne dokumentacije obnove Velike aleje bilo je zaduženo sarajevsko preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK). U međuvremenu, projekt je stigao do Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Iz Općine Iidža se ograđuju govoreći da Velika aleja nije u njihovoj, već u nadležnosti Javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS. Međutim, direktor JU za zaštićena prirodna područja KS Osman Delić govori nam da ova ustanova nema ništa s projektom obnove Velike aleje.

"Kompletan projekt je urađen za sanaciju kanalizacije i odvodnju otpadnih voda. Nas se samo tiče saniranje asfaltne trake i toliko smo u to i umiješani. Mi smo taj dio i sufinansirali sa 150.000 KM prošle jeseni. Međutim, još se prikupljaju sredstva za realizaciju projekta. Niti smo bili naručioci projektne dokumentacije, niti smo je dobili. Mi smo samo jedan dio projekta uzeli i pročitali. Prošle godine smo uputili ViK-u zahjev da upute projekt Općini Ilidža, ali šta se desilo s tim i gdje je to otišlo, ništa ne znamo", kazao nam je Delić.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić potvrdio nam je kako ministarstvo na čijem je čelu posjeduje projekt o obnovi Velike aleje. Kako kaže, riječ je o višemilionskim ulaganjima.

"Nama se niko nije obratio da traži projekt, niti smo ga mi kome dali. Kad bi nam iz Općine Ilidža tražili projekt, mi bismo ga njima ustupili. Međutim, ViK je taj za koga je rađen projekt i Općina bi se trebala njima obratiti", kazao nam je Lukić.

On dalje naglašava kako se iz budžeta KS također planiraju izdvojiti sredstva za obnovu Velike aleje. Podsjećamo, nadležni su ranije pričali kako će se obnova aleje finansirati i od novca dobivenog od prodaje karata za ulazak na Vrelo Bosne.

"Mnogi smatraju kako se tu radi o krpljenju nekih rupa na asfaltu, što nije tačno. To je veliki i veoma značajan projekt za koji treba vremena", rekao je Lukić.

Projekt, kako saznajemo, sadrži niz aktivnosti koje se odnose na vodovodne sisteme, asfaltiranje te zaštitu aleje kao prirodnog dobra.

Velike rupe na poznatom ilidžanskom šetalištu sanirane su prošle godine, ali to je tek prva faza projekta i rekonstrukcije koje je preuzela Općina Ilidža.

Zbog spora u vezi s projektnom dokumentacijom Velika aleja morat će još sačekati da turistima ponudi novi sjaj. Ovo atraktivno šetalište, koje se može pohvaliti sa 726 stabala, izgrađeno je 1892. godine, a nije obnovljeno više od 20 godina.