Sumnjivi dokument
0

Vekarić: Nalaz o Mladićevom tumoru liči na falsifikat

FENA
Bruno Vekarić
Bruno Vekarić
Tužilaštvo za ratne zločine sumnja u vjerodostojnost liječničkog nalaza koji je sudu dostavio advokat Ratka Mladića u kojem se navodi da Mladić ima tumor linfnih žljezda, ali će obaviti sve potrebne provjere, rekao je zamjenik tužioca Bruno Vekarić.

On je naglasio da tužilaštvo sumnja u vjerodostojnost tog dokumenta, kao i da smatra da na taj način odbrana pokušava da skrene pažnju s pravih Mladićevih jataka. Mladićev branilac Miloš Šaljić podnio je u utorak, nešto prije izručenja Mladića Haagu dokumentaciju prema kojoj je on operisan i primao hemoterapiju na jednoj državnoj medinskoj instituciji.

"To liči na falsifikat. Advokat je taj dokument podnio u trenutku kada je želio da spriječi Mladićevo izručenje Haagu. Drugo, rekao je da mu je to dao bivši agent CIA-e, i treće, pregledan je i ovdje i u Haagu od eminentnih ljekara i dva najveća svjetska stručnjaka", rekao je Vekarić za televiziju B92.

Stavovi ljekara koje je tim u vezi konsultovalo tužilaštvo za ratne zločine, po riječima Vekarića, su da bi Mladić bio mrtav još prije godinu i po dana da je imao tu dijagnozu.