"To je potpuna besmislica"
0

Srbija negira da Mladić boluje od raka

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministarstvo pravde Srbije negiralo je navode da je Haški optuženik Ratko Mladić liječen u bolnici u Srbiji 2009. godine.

Slobodan Homen, Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije za BIRN Justice Report kazao je da su navodi da Mladić boluje od raka i da je liječen u srbijanskoj bolnici "potpuna besmislica".

Homen je rekao da je vidio dokumente koje je Miloš Šaljić, Mladićev advokat u Srbiji, dostavio medijima a u kojima navodno stoji da je njegov branjenik liječen od teškog oblika tumora limfnih žlijezda 2009. godine.

Homen je pojasnio da su dijelovi dokumenta zacrnjeni i rekao da se time nastoji "ostvariti ružna kampanja protiv srbijanskih vlasti".

Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), nakon više od 15 godina u bjekstvu uhapšen je u Srbiji 26. maja ove godine. Prebačen je u Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu 31. maja, gdje će mu se suditi za genocid, zločine protiv čovječsnoti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Šaljić, Mladićev branilac, rekao je BIRN Justice Reportu da su navodi da Mladić boluje od raka tačni.

Šeljić je prezentovao novinarima Associated Pressa dokument za koji tvrdi da pokazuje da Haški optuženik boluje od tumora limfnih žlijezda, te da je operisan i primio kemoterapiju 2009. godine.

Šaljić je prikazao novinarima AP-a fotokopiju dokumenta za koji tvrdi da predstavlja doktorsku dijagnozu Mladićevog stanja, u kojoj je navedeno da je Mladić bio u bolnici u Srbiji od aprila do jula 2009. godine.

Dijelovi dokumenta su zacrnjeni kako bi se sakrilo ime doktora i naziv bolnice.