Sudija Evropskog suda
531

Vehabović: Svima koji pristanu na blokadu treba se zahvaliti i poslati ih tamo odakle su došli

Er. M.
Faris Vehabović
Faris Vehabović
Sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Faris Vehabović prokomentarisao je u razgovoru za Klix.ba aktuelna dešavanja u BiH. On je rekao da se svima koji se odazovu na pozive za blokadu treba zahvaliti i poslati ih tamo odakle su došli.

Vehabović ističe da će vrijeme koje je pred nama pokazati da besmislene avanture samo oduzimaju dragocjeno vrijeme ovoj zemlji koja u međuvremenu gubi svoj najvredniji potencijal – onaj ljudski.

"Cijena koja se svakodnevno plaća za avanturističke izlete pojedinih političara je previsoka, a cijenu bi mogli da plate upravo oni koji avanturiste podržavaju. Treba razjasniti nekoliko stvari koje su se do sada čule u ovim bezveznim raspravama o problemu koji, ustvari, ne postoji", rekao nam je Vehabović.

On dodaje da je prva stvar da se zakonom ne može promijeniti struktura Ustavnog suda BiH. Kako kaže, zakon može promijeniti način izbora sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

"Zašto? Zato što tako piše u Ustavu BiH. Ništa drugo nije moguće osim promijeniti Ustav BiH koji tako utvrđuje. Naravno, ako bi se i krenulo u tom smjeru, treba biti svjestan naših slabosti i spremnosti da se potegne vitalni nacionalni ili entitetski interes i za vremensku prognozu i shodno tome, mogućnosti da se sve blokira su ogromne i nepotrebne. Dakle, moguće je propisati tim zakonom da strane sudije bira Predsjedništvo BiH ili Zastupnički dom PSBiH, ali to je rješenje koje otvara mogućnost blokadama i nepopunjenosti Ustavnog suda BiH, što bi urušilo čitav sistem", kazao je Vehabović.

Kako kaže, druga stvar koja je bitna je ta da u postupku izbora sudija stranaca Predsjedništvo BiH učestvuje kao neka vrsta savjetodavnog tijela – putem konsultacija i da pri tome njegov stav ima svoju težinu, ali ne odlučujuću.

"Konačno, od maja će Ustavni sud BiH u svom sastavu imati troje sudija stranaca, bivših sudija Evropskog suda za ljudska prava koji ima 47 sudija i to bivšu potpredsjednicu i dvoje sudija! Umjesto da se pohvalimo time, neki hoće da ih istjeraju i umjesto da se pohvalimo da imamo najbolji Ustavni sud u regiji, a što se da izmjeriti po broju njihovih odluka koje su 'oborene' od Evropskog suda za ljudska prava. Svi znamo zašto neki to hoće da sakriju, a ne da se time hvale", rekao je Vehabović.

Treće, prema njegovim riječima, važno je znati da Ustavni sud BiH predstavlja jedinu instituciju u Ustavu BiH za koju se ne traži etnički sastav pa tako se Ustavom BiH utvrđuje da dvoje sudija bira NSRS i četiri Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

"Bez bilo kakvih etničkih odrednica. Zašto je to tako? Zato što sudija Ustavnog suda BiH može da bude samo neko kome je lični integritet iznad etničke ili religijske ili entitetske pripadnosti. Zato što sudija mora da bude neovisan i nepristrasan i da ima hrabrosti dići ruku za nešto što ne odgovara njegovom etničkom ili političkom obrascu ako pravni argumenti govore drugačije. Da, ima takvih ljudi i VSTV treba da ih pronalazi i promovira. Trebao bi, ali kako će kad njegov čelnik promovira poslušnost odlukama regionalnih političkih čelnika koji pozivaju na bojkot i kada predsjednik Ustavnog suda RS sjedi sa tom istom vlasti i dogovara mjere bojkota. Svima onima koji se odazovu ovim pozivima se treba zahvaliti i poslati ih tamo odakle su došli, jer oni promoviraju ili političku ili etničku ili entitetsku ovisnost i pristrasnost. Dakle, sve ono što ne treba da krasi sudiju koji ima lični integritet i još ponešto", rekao je Vehabović.

On ističe da dok ne bude vladavine prava u ovoj zemlji, a to znači da tuzilaštva krivično gone sve one, ali baš sve, za koje se utvrdi da postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela pa bila to šumska krađa ili korupcija ili neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH, a da nadležni sud donese konačnu odluku koja će biti oslobođena bilo kakvog pritiska, neće biti nade za bolje sutra.

"U sudskom sistemu oslobođenom političkog pritiska, niko se ne bi mogao bahatiti nekažnjeno i šegačiti sa sudskim odlukama, a to je ipak u dobroj mjeri pitanje kulture i kućnog odgoja. Tome se konačno mora stati ukraj u skladu s Ustavom i zakonima ove zemlje. A to je do svih nas – umjesto ratnih pokliča treba pozvati na odgovornost sve one koji krše Ustav i zakone ove zemlje. Bez toga, sve opcije su otvorene", zaključio je Vehabović.