Moguće sankcije?
141

Vehabović: Opasna izjava Dodika o zaustavljanju izmještanja crkve iz dvorišta Fate Orlović

A. D.
Faris Vehabović
Faris Vehabović
Sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Faris Vehabović u razgovoru za Klix.ba reagovao na današnju izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika (SNSD) da ne treba izmjestiti crkvu iz dvorišta Fate Orlović u Konjević polju, uprkos presudi Evropskog suda.

Kako ističe Vehabović, prvo treba imati u vidu da je rok koji je dat presudom Evropskog suda za izmještanje crkve iz Konjević polja 1. april i da taj rok još uvijek teče tako da još uvijek ima vremena da se presuda provede

"Ja i pored izjava gospodina Dodika mislim da će se to i desiti, bez obzira na izjavu koju je dao, a koja nagovještava da će on to zaustaviti, odnosno da se ne slaže sa presudom i da tu stvar treba odgoditi. Mislim da su te i takve izjave veoma opasne i da ustvari gospodina Dodika izvode na vjetrometinu i direktan sukob sa Ustavom i zakonima ove zemlje, a i sa međunarodnim sporazumima koji su prihvaćeni u BiH", kaže Vehabović.

Jedno je, kako kaže, kada ste u sukobu sa političkim protivnikom, a sasvim drugo kada ste u sukobu sa zakonom.

"Prvi sukob ne povlači posljedice, osim onih političkih, a drugi sukob je daleko opasniji i povlači drugu vrstu sankcija, onih zakonskih. Konačno, tako i treba da bude u demokratskom društvu. Drugi dio izjave gospodina Dodika odnosno šta on misli kao čovjek i kao političar je irelevantno kada dođete u sukob sa zakonom zbog svog djelovanja ili nedjelovanja. Potpuno je svejedno šta neko misli u koži običnog čovjeka ili u koži političara ako je to proizvelo protivzakonite posljedice. I ja mogu misliti o nečemu šta god hoću ali se moram držati zakona i presuda sudova koje taj zakon sprovode", naveo je on.

Vehabović ističe da bi direktnim uplitanjem u ova pitanja koja su u nadležnosti lokalne zajednice, njega moglo svrstati na stranu onih koji se zalažu za kršenje zakona, a u tom slučaju neće ostaviti mnogo prostora Tuzilaštvu da ne djeluje.

"Drugim riječima, ako može vaninstitucionalno narediti nekome u opčini šta i kako treba da radi i to sa pozicije člana Predsjedništva, onda stvari postaju jako ozbiljne sa aspekta funkcionisanja pravnog poretka u RS-u", istaknuo je Vehabović.