BiH
136

Vedran Mulabdić za 60 dana mora provesti proceduru disciplinskog postupka protiv Vahida Ćosića

Klix.ba
Policijski komesar MUP KS Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Policijski komesar MUP KS Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila i Uredbu o disciplinskom postupku i disciplinskoj odgovornosti policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS Vahida Ćosića, podzakonski akt Zakona o unutrašnjim poslovima KS koji je na snagu stupio u januaru ove godine.

Ovom uredbom uređuju se disciplinski postupak, povrede službene dužnosti i disciplinske sankcije, opća pravila disciplinskog postupka, organi za vođenje disciplinskog postupka, prvostepeni i drugostepeni disciplinski postupak, izvršenje disciplinskih sankcija, te disciplinska odgovornost policijskog komesara MUP-a KS koji kao i svi drugi policijski službenici može odgovarati disciplinski.

Ministar unutrašnjih poslova KS ima obavezu da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe provede proceduru disciplinskog postupka protiv policijskog komesara MUP-a KS, a kojeg je ranije inicirala Komisija za sigurnost Skupštine KS.

Prethodno je Skupština KS na sjednici Komisije za sigurnost inicirala pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog komesara Vahida Ćosića zbog davanja netačnih podataka, te prikrivanja činjenica o načinu izvršenja službenih zadataka u slučaju "Dženan Memić".