Provjerili smo
48

Većina žena u javnim ustanovama KS danas na poslu, neradno za dame u ministarstvima

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto velikodušno odlučio da uposlenicama u javnim ustanovama i preduzećima u KS kao poklon za 8. mart da slobodan dan, većina ih ipak radi. Danas odmaraju uposlenice Kantona i pojedinih ministarstava, dok u javnim preduzećima rade skraćeno.

Uposlenice KJKP Vodovod i kanalizacija zbog obima posla rade i danas, ali prema informacijama iz Odjela za odnose s javnošću, tradicija firme je da žene na svoj praznik rade skraćeno. U KJKP Rad uposlenice rade do podneva.

U KJKP Park je gotovo nemoguće bilo sprovesti premijerovu odluku, jer su skoro polovina uposlenih upravo žene.

"Radimo jer proces rada ne dozvoljava drugačije, ali radimo skraćeno i večeras imamo zabavu za sve uposlenice", kazala nam je glasnogovornica Parka Aldijana Hamza.

Uposlenice pravosudnih institucija također rade, kao i službenice u Upravi policije i MUP-u KS.

Danas je slobodan dan samo za uposlenice Kantona, kao i pojedinih ministarstava. U Ministarstvu pravde KS danas dame rade, a kako saznajemo ne znaju još uvijek da li će im radno vrijeme biti skraćeno.

U suštini, 8. mart je radni dan za većinu žena u Kantonu Sarajevo, bez obzira na to da li rade u privatnom ili javnom sektoru i bez obzira na premijerovu namjeru da slobodan dan bude poklon uposlenicama.

Podsjetimo, premijerova odluka da 8. mart bude slobodan dan svim damama je izazvala brojne rasprave i kritike pa je naknadno poslao dopunu u kojoj se navodi da se ovo odnosi samo na institucije u kojima je moguće osigurati nesmetan proces rada.