Najavljene prijave
232

Većina u vijeću Zenice predložila novog kandidata za GIK, suprotno zahtjevima CIK-a

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Gradsko vijeće Zenice danas je na sjednici vijeća izabralo i trećeg člana Gradske izborne komisije kojeg će predložiti Centralnoj izbornoj komisiji, iako je to bilo suprotno onome što je CIK tražio u pismu od Grada Zenice.

Gradsko vijeće Zenice danas je većinom glasova za zamjenskog kandidata iz reda Ostalih izabralo Sandu Alispahić te će njeno ime biti upućeno u dalju proceduru CIK-a suprotno onome što je Centralna izborna komisija tražila od Grada Zenice i Gradskog vijeća, a o čemu smo jutros pisali.

Opozicija smatra da su ovim potezom vijećnici Zeničke inicijative, SDP, NB i vijećnik iz nacionalnih manjina preuze koji čine ujedno i većinu, preuzeli ulogu Christiana Schmidta i nametnuli svoju odluku iznad zahtjeva Centralne izborne komisije BiH.

Emina Tufekčić (Foto: E. M./Klix.ba)
Emina Tufekčić (Foto: E. M./Klix.ba)

S tim u vezi, Stranka demokratske akcije Zenica danas je održala vanrednu konferenciju za medije na kojoj su se obratili vijećnici u sastavu Namir Škaljo, Šerif Patković, Emina Tufekčić i Zelda Dizdarević koji su kazali da niko od vijećnika nije dobio materijale za sjednicu te da većina Fuada Kasumovića preuzima nadležnost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

"Kasumovićeva većina preuzima nadležnosti CIK-a i danas su sa 16 glasova 'za' usvojili prijedlog zamjenskog člana GIK-a. Nećete vjerovati, ali niko ne zna kako je ova kandidatkinja došla kao prijedlog zamjenskog člana GIK-a. Pitali smo da li im je njeno ime došlo u snu, da li je poslala molbu, jer se ranije nije prijavila na javni poziv za članove GIK-a ili je tako jer je uposlenica Gradske uprave?", kazala je Tufekčić.

Dodala je da su pitali i ko je predlagač dnevnog reda te kako je njeno ime došlo kao prijedlog, ali da su građani bili uskraćeni za te informacije kao i da li ispunjava uvjete, ima li iskustva na izborima i da li je uopće iz reda Ostalih. Pojasnila je i da im je GIK Zenica prešutjela dopis Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

"Pitali smo Kenana Uzunovića da li je došao dopis iz CIK-a, rekao je da jest, a kasnije smo uskraćeni bili za taj dopis. Na 30. sjednici CIK-a je rečeno da isključivu nadležnost za imenovanje zamjesnkog člana ima CIK, pa se postavlja pitanje zašto i kako su Kasumovićevi poslužnici preuzeli nadležnosti CIK-a? Ko ih je ovlastio da predlažu zamjenskog člana CIK-a i zašto su skrivali dokumente od vijećnika Gradskog vijeća i ko je odgovoran za to? Javnost treba da zna da je CIK uputio dopis i tražila da im se dostave svi kandidati i kandidatkinje koji su se izjasnili kao Ostali, a dopis je sakriven. Zašto se skrivaju dopisi CIK-a? Jesu li ranije odlučili preuzeti nadležnost CIK-a dok Schmidt želi osigurati regularnost izbora u BiH?", dodaje Tufekčić.

Namir Škaljo (Foto: E. M./Klix.ba)
Namir Škaljo (Foto: E. M./Klix.ba)

Naglasila je da će danas podnijeti krivičnu plrijavu protiv članova radnog predsjedništva zbog zloupotrebe položaja i preuzimanja nadležnosti CIK-a.

"Ovo je krivično djelo, kriminal, nezakonito. Imali smo priliku vidjeti mnoge nezakonitosti, ali preuzeti nadležnost CIK-a, to do danas u BiH nije viđeno. Vijećnici u Gradskom vijeću Zenice nisu imali odgovor niti na jedno pitanje, a zamjenik predsjedavajućeg nam je rekao da će nas o svemu informisati pisanim putem", izjavila je vijećnica Tufekčić.

Naglasili su i da su vijećnici Almir Babajić i Ekrem Tuka prije nekoliko dana bili protiv ovog imena, dok su danas bili 'za'.

"Jedino što je moguće i ispravno je da prijavimo ove neregularnosti Tužilaštvu, CIK-u i da se obratimo visokom predstavniku Christianu Schmidtu", zaključila je Tufekčić.

Šerif Patković (Foto: E. M./Klix.ba)
Šerif Patković (Foto: E. M./Klix.ba)

Vijećnik SDA u Gradskom vijeću Zenice Šerif Patković je kazao da je Gradsko vijeće Zenica u ulozi gradonačelnika Kasumovića, a ne u službi građana i Bosne i Hercegovine.

"S ovim se pokazalo da svi pozitivni propisi u ovoj zemlji ne vrijede. Upozorio sam predsjedavajućeg da na sebe preuzima ovlasti i na kraju je pročitao odluku vijeća o imenovanju člana GIK-a. Mi možemo predložiti kandidata CIK-u u skladu sa procedurama, a oni su glasali po odluci o imenovanju. Vjerovatno će mu neko u pisanoj formi ukazati na pogrešku, ali samo ljudi u vijeću znaju koliki pritisak su osjetili da bi glasali suprotno. Ovo je najočitiji primjer onog dijela kada je u pitanju uticaj politike na političke procese i to od onih koji se kletu u moral i sebe proglašavaju moralnim vertikalama", kazao je Patković.

Zelda Dizdarević (Foto: E. M./Klix.ba)
Zelda Dizdarević (Foto: E. M./Klix.ba)

Na današnjoj konferenciji su kazali da je GIK Zenica prije nekoliko godina dan prije izbora smijenila 30 članova biračkih odbora te da Kasumović biranjem članova GIK-a u potpunosti želi upravljati izbornim procesom na području Grada Zenica te da se nadaju da Kasumović neće ponoviti izbornu krađu iz 2018. godine.