BiH
0

Većina stranaka s hrvatskim predznakom pozdravlja sutrašnji sastanak u Sarajevu

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić sutra će u Sarajevu biti domaćin sastanku predstavnika hrvatskih političkih stranaka, Katoličke crkve, kulturnih i znanstvenih institucija te hrvatskih zastupnika u državnom Parlamentu, a razgovarat će se o ustavnim promjenama i položaju Hrvata u BiH.

Većina sudionika sastanka mišljenja je da se na sutrašnjem sastanku neće dogoditi ništa spektakularno, ali da je važno da se pošalje poruka kako proces ustavnih promjena ne može proći bez Hrvata.

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota, koji će sutra u ime te stranke sudjelovati na sastanku, smatra da bi se na sastanku trebala definirati osnovna načela te postići konsenzus oko najvažnijih pitanja za Hrvate u BiH.

"Na sastanku ne očekujem raspravu o novom ustroju BiH, jer oko toga su i dalje različita stajališta i sastanak bi se mogao pretvoriti u osobnu promociju. Najvažnije je da definiramo našu poziciju i stvorimo nužan konsenzus", kazao je Relota u izjavi za Fenu te najavio da će HDZ BiH uskoro organizirati sličan sastanak.

Relota je izrazio optimizam da će BiH u idućih 12 mjeseci u parlamentarnoj proceduri dobiti novi ustav koji će jamčiti ravnopravnost svih naroda u BiH.

"Ne tražimo ništa više nego što imaju dva druga naroda, ali nećemo pristati na manje", kazao je Relota, dodajući da se ustavne promjene u BiH ne mogu provesti bez Hrvata.

Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž kazao je kako na sutrašnjem sastanku ne očekuje donošenje nekih bitnih odluka, već da se postigne zajedničko stajalište oko pitanja značajnih za hrvatski narod u BiH.

"Očekujem da ćemo se na sastanku dogovoriti oko bitnih načela kada su u pitanju ustavne promjene i položaj Hrvata u BiH, te o načinima daljnje suradnje", kazao je Raguž, dodajući da će on u ime svoje stranke sudjelovati na sastanku.

U ime Hrvatske stranke prava (HSP) Đapić-dr. Jurišić na sastanku će sudjelovati njezin predsjednik Zvonko Jurišić.

On također ne očekuje da će se sutra dogoditi nešto spektakularno, ali smatra da je važno da se razgovara o ustavnim promjenama i položaju Hrvata u BiH bez obzira na to tko je inicijator sastanka.

"Ne možemo sebi priuštiti luksuz da ne sudjelujemo na takvim sastancima. Trebamo prevladati osobne interese i staviti narod na prvo mjesto", kazao je Jurišić.

Izražavajući zadovoljstvo održavanjem sastanka na kojem će se razgovarati o položaju Hrvata u BiH, predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH Marko Tadić u izjavi za Fenu kazao je da je važno da se sa sastanka pošalje poruka kako se ustavne promjene neće i ne mogu provesti bez Hrvata.

Ponovio je da HSS predlaže uređenje BiH na konsolidacijskom modelu koji pruža, kako je rekao, mogućnost ravnopravne zaštite za sve konstitutivne narode i etničke skupine.

"Tim novim ustrojem zajamčeno je ostvarenje suvereniteta konstitutivnih naroda na cijelom teritoriju na principima jednakopravnosti – pariteta", kazao je Tadić, koje će u ime svoje stranke sudjelovati na spomenutom sastanku.

Dopredsjednik NHI-ija Dobrica Jonjić smatra da je sutrašnji sastanak prigoda da se skinu maske, te da se vidi mogu li predstavnici hrvatskog naroda u BiH postići minimum barem oko jednog pitanja, a to su ustavne promjene.

BiH je domovina i hrvatskog naroda, kazao je Jonjić, dodajući da hrvatski političari kod dogovora o ustroju BiH trebaju misliti i na Hrvate koji žive u Bosni.

Jonjić je napomenuo da će zajedno s predsjednikom NHI-ija Krešimirom Zubakom sudjelovati na sutrašnjem sastanku u Sarajevu.

Iz Hrvatske kršćanske demokratske unije potvrdili su da neće sudjelovati na sastanku u Sarajevu. Predsjednik te stranke Ivan Musa i dalje je stajališta da Komšić nema legitimitet ni legalitet predstavljati hrvatski narod te je zbog toga Musa pozvao Komšića da podnese ostavku.

"Njegova ostavka bila bi pozitivan preokret i ponajprije bi značila povratak hrvatskog suvereniteta u hrvatske ruke", kazao je Musa.