BiH
42

Većina sindikata s Vladom FBiH dogovara granske kolektivne ugovore, neizvjestan status prosvjetnih radnika

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Pregovori o usaglašavanju granskih kolektivnih ugovora za oblast zdravstva (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vlada FBiH sa predstavnicima većine sindikata počela je pregovore o usklađivanju granskih kolektivnih ugovora. Jedino je za sada neizvjesno kada će biti postignut dogovor s predstavnicima Sindikata osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja FBiH, nakon što je Vlada odlučila da taj sindikat bude izbrisan zbog navodne neusklađenosti sa zakonskim propisima.

Premijer FBiH Fadil Novalić je sa saradnicima do sada obavio uspješne razgovore s predstavnicima Sindikata BH Pošte, Sindikatom radnika trgovine i uslužnih djelatnosti, a počeli su i pregovori s predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama.

Danas su počeli i pregovori o usaglašavanju prava i obaveza radnika zaposlenih u zdravstvu. Kao pregovaračke strane učestvuju predstavnici kantona, Vlade FBiH i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH.

"Od 2007. imamo najnižu satnicu na nivou FBiH i već godinama pokušavamo da je uskladimo s povećanim troškovima života. Upravo na tome ćemo i insistirati u kolektivnom pregovaranju. Svako najviše cijeni svoj rad, ali na osnovu ekonomskog proračuna ćemo doći do cijene rada samo uz pregovaranje sa socijalnim partnerom", kazao je predsjednik tog sindikata Abud Sarić.

Do kraja mjeseca juna počet će pregovori i s predstavnicima sindikata iz sektora rudarstva, energetike, telekomunikacija, poštanskih usluga, željeznica i drugih.

Opći kolektivni ugovor za FBiH potpisan je u februaru ove godine i trebalo bi da stupi na snagu ovog mjeseca. Ipak, za sada je neizvjesno kada će početi pregovori sa Sindikatom osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja FBiH, nakon što je donesena odluka da se taj sindikat izbriše kao nelegalan.

"Radnici u predškolskom odgoju i osnovnom obrazovanju ne trebaju strahovati, jer postoji otvoren i konstantan socijalni dijalog na relaciji Vlada - reprezentativni Sindikat. Čak analiziramo mogućnost da poboljšamo ekonomsko-socijalni položaj radnika kroz povećanje plaća. U svakom slučaju, postoji spremnost obje strane da se sve završi na vrijeme", kazao je u razgovoru za Klix.ba Saudin Sivro u ime Sindikata osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja FBiH.

On dodaje da će se dogovor postići na vrijeme jer će Vlada FBiH najvjerovatnije produžiti trajanje važećeg kolektivnog ugovora za još 90 dana.

Udruženje poslodavaca FBiH, sa svoje strane, planira ući u pregovore za djelatnosti u kojima je dominantan privatni sektor.