Videoanketa
694

Većina Sarajlija podržava vakcinaciju, tek pojedini su sumnjičavi i nesigurni

Klix.ba
U jeku epidemije morbila koja je zavladala u Kantonu Sarajevo uslijed nedovoljne vakcinisanosti građana, pitali smo građane glavnog grada jesu li za ili protiv vakcinacije. Većina se složila kako se vakcine moraju primati, što je i preporuka ljekara.

Jedan od građana kazao nam je kako bi se morali kazniti svi koji odbijaju vakcinaciju.

"Namjerno nevakcinisanje djece je nešto što treba krivično goniti jer je to jednostavno loše i za dijete i za drugu djecu. Onaj koji ne vakciniše soje dijete, recimo od pet godina, može ubiti bebu od šest mjeseci", kazao nam je Sarajlija.

Brojni građani kazali su kako su postupali prema preporukama ljekara i time vakcinisali svoju djecu.

"Ne čitamo nikakve kvaziportale i naslove. Striktno se držimo mišljenja građana", kazala nam je jedna građanka.

Druga Sarajka ističe kako je vakcinacija jedini način stvaranja imuniteta kod djeteta.

"Za sve naredne bolesti, bolje da se suoči sa virusom koji je umrtvljen nego aktivnim virusom, kazala nam je.

Gotovo svi građane koje smo sreli sa djecom, kazali su nam kako su njihovi mališani na vrijeme primili sve vakcine.

"Mislim da doprinose zdravlju djece i ako je vakcina provjerena i daje se djeci svuda u svijetu, ne znam zašto bismo mi bili iznimka u tome", rekao nam je jedan Sarajlija kojeg smo sreli u šetnji sa sinom.

Jedan mladić kazao nam je kako biti protiv vakcinacije znači biti protiv civilizacije.

Ne žele vakcinisati djecu

Iako je većina Saralija i Sarajki za vakcinaciju, na ulicama grada sreli smo i one koji su nam kazali kako nisu vakcinisani te kako su protiv vakcinacije, ali to nisu željeli kazati pred kamerom.

"Nismo vakcinisani iz brojnih razloga. Dešavali su se slučajevi autizma kod djece", kratko na je prokomentarisao jedan građanin.

Drugi nevakcinisani građanin kazao nam je kako nije vakcinisao djecu zbog, kako kaže, svinjskih emulgatora i fetusa u vakcinama.

Među anketiranim građanima sreli smo i one koji su neodlučni.

"Neki se žale da neke vakcine škode djeci i da ima posljedica, ali sve zavisi od djece i roditelja", kazala nam je jedna Sarajka.

Podsjećamo, u Kanton u Sarajevo do sada je registrovano 113 slučajeva obolijevanja od morbila, a svi oboljeli su iz kategorije nevakcinisanih stanovnika.

Vakcinacije je zakonska obaveza, a novčana kazna za roditelje koji odbijaju vakcinaciju, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, iznosi od 100 KM do 2.000 KM.

Ukoliko se pozvani roditelji ili staratelji ne odazovu pozivu inspekcije, a izostanak ne opravdaju u roku od 24 sata, Zakon o inspekcijama KS predvidio je novčane kazne od 500 do 1.000 KM.

Pedijatar je dužan upoznati roditelje o svim naučno dokazanim prednostima i značaju imunizacije te o opasnostima i eventualnim posljedicama koje mogu nastati u slučaju izbjegavanja ove obaveze.