Entitetski štab
103

Većina mjera u RS-u produžena do 11. maja, ali neke su već od danas ukinute

A. D.
Štab za vanredne situacije RS-a donio je danas zaključak kojim se mjere donesene s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa u RS-u produžavaju do 11. maja, uz određene korekcije.

Kako je rekao komandant štaba i premijer RS-a Radovan Višković, nakon 10. maja Vlada RS-a će predložiti ukidanje vanrednog stanja ukoliko ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Višković je rekao da je u skladu s današnjom odlukom koja odmah stupa na snagu starijima od 65 godina dozvoljeno kretanje od 7:00 do 10:00 sati svaki radni dan.

On je kazao da je nekim privrednim subjektima odobren rad već od danas, a nekima će biti tek od 1. maja.

"Tačno su propisani uslovi pod kojim mogu da rade, da ne bi ugrozili zdravlje, a da bi neometano radili. Poslije 10. maja Vlada RS-a će, cijeneći epidemiološku situaciju, a ukoliko bude u skladu s našim očekivanjima, tražiti i predložiti ukidanje vanrednog stanja u RS-u. Nećemo donositi nijednu mjeru poput onih koje je donosila Federacija, gdje ima neslaganja sa strukom. Iza ovih naših mjera stoji struka", kazao je Višković.

On je istaknuo da je današnjom odlukom štaba dozvoljen rad šalter sale i matične službe u općinama koji će raditi od 7 do 15 sati. Također, omogućit će se da radnje koje se bave proizvodnjom i distribucijom hrane i pića mogu vršiti dostave i šaltersku prodaju.

Kazao je da će od 1. maja biti omogućen rad specijalističkih i subspecijalističkih ambulanti, stočnih pijaca, a u skladu s prioritetima.

"I dalje će biti zabranjen rad dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata, kafića i kina. Posljednji na ljestvici su kafići, ugostiteljski objekti i hoteli, o njima će se još praviti plan", poručio je on.

Radno vrijeme, od 1. maja, za radnje informatičke opreme, salone namještaja, muzeje i biblioteke i slično bit će isto od 7 do 19 sati, osim za frizerske i kozmetičke radnje kojima neće biti dozvoljen rad do daljnjeg.

Od 1. maja tržnim centrima ćemo omogućiti rad, u kojima će i dalje biti zabranjen rad igraonica, kafića i restorana te kina.

  • Osnovne škole će moći biti otvorene za obavljanje određenih poslova, kao što su pripreme za ocjenjivanje i čišćenje.