Čak 95 posto
21

Većina hotela i motela u Zeničko-dobojskom kantonu odbili da budu karantin za bh. državljane

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona danas je održao vanrednu sjednicu na kojoj su izjavili da je 95 posto hotela i motela kojim je ponuđeno da budu karantin za bh. državljane odbilo tu mogućnost.

Na sjednici je konstatovano da će ubrzo biti završeni radovi na proširenju kapaciteta izolatorija Infektivnog odjela Kantonalne bolnice u zgradi Stacionara u Zenici. Radove na izvodi Služba za spašavanje Kantonalne uprave civilne zaštite, a kapacitet Izolatorija će biti proširen na 250 kreveta.

"Također, započeta je nabavka zaštitne opreme za potrebe zdravstvenih ustanova u vrijednosti 400.000 KM, posredstvom UNDP-a koji u nabavci učestvuje sa dodatnih 100.000 KM. Do sada je isporučeno 200.000 maski i 4.500 zaštitnih odijela, a uskoro očekujemo isporuku ostatka opreme", rekao je komandant Štaba Arnel Isak.

Naglasio je da je KŠCZ postupio po naredbi Federalnog štaba civilne zaštite te prošlog vikenda osigurao pet hotela i motela za karantin za državljane Bosne i Hercegovine koji dolaze iz inostranstva, radi sprečavanja širenja infekcije koronavirusa COVID-19.

"Naglašavam da smo svim hotelima i motelima poslali upit da li žele da se njihovi objekti koriste za karantin, a 95 posto hotela i motela je odbilo tu mogućnost. Morali smo hitno reagirati te smo uspjeli da smjestimo naše državljane u pet objekata, s tim da će nam biti potrebni dodatni kapaciteti jer ne znamo da li će se i u kojem broju naši državljani nastaviti vraćati u BiH", kazao je Isak.

Dodao je da KŠCZ namjeravao da ove osobe uputi u kućnu izolaciju, ali da je propisima donesenim na nivou Federacije BiH određeno da se upućuju u karantin za što uslove ispunjavaju jedino hoteli i moteli.