{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Većih poplava ne bi trebalo biti

S
23.12.2009. u 13:29
0
2
Većih poplava ne bi trebalo biti
0
Većih poplava ne bi trebalo biti
Nakon naglog povećanja temperature zraka u Bosni i Hercegovini i vodostaj rijeka je porastao, no kako tvrde nadležni iz Civilne zaštite FBiH i Hidrometeorološkog zavoda FBiH razloga za brigu nema jer rijeke ne prijete da poplave stambene i privredne objekte.
Za sada je jedino na području opština Doboj-Istok, Gračanica i Živinice došlo do izlijevanja rijeke Spreče koja na sreću nije poplavila stambene ili privredne objekte.

U Doboj-Istoku Spreča je poplavila 15 hektara poljoprivrednog zemljišta, u Gračanici 30 hektara, a u Živinicama 50 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Rijeka Spreča se izlila u ravničarskim dijelovima i to na mjestima gdje najčešće i dođe do izlijevanja rijeke zbog neredovnog održavanja i čišćenje korita, odnosno zbog toga što nisu uređeni priobalni dijelovi", saopšteno je iz operativnog centra Civilne zaštite.

Povećan je i vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu, koji trenutno iznosi 270 centimetara zbog čega je izdato upozorenje za redovnu odbranu od poplava.

Vodostaj rijeke Bosne u Zeničko-dobojskom kantonu je također porastao i iznosi 170 centimetara, vodostaj Miljacke u Sarajevu iznosi 142 centimetra, no kako tvrde nadležni iz Civilne zaštite FBiH iako su svi vodostaji rijeka u blagom porastu još nema opasnosti od izlijevanja rijeka iz korita.

Situacija na terenu se prati u svakoj opštini, a prema informacijama koje dostavljaju ekipe koje su na terenu nema opasnosti za stanovništvo.

Civilna zaštita RS-a je još jučer izdala upozorenje svim građanima koji žive ili rade u zonama povećanog rizika od poplava da preduzmu sve potrebne mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu.

Vlasnici i korisnici stambenih i poslovnih objekata dužni su osigurati skidanje snijega s krovova svojih objekata kako ne bi došlo do oštećenja, a nadležni organi lokalnih zajednica dužni su očistiti šahtove i kanale za odvođenje površinskih voda kako ne bi došlo do njihovog začepljenja zbog obilnijeg dotoka voda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: