|

Većih poplava ne bi trebalo biti

Većih poplava ne bi trebalo biti
0
S
Piše: T. Sekulić
23.12.2009. u 13:29
2
komentara
0

dijeljenja
Većih poplava ne bi trebalo biti
Nakon naglog povećanja temperature zraka u Bosni i Hercegovini i vodostaj rijeka je porastao, no kako tvrde nadležni iz Civilne zaštite FBiH i Hidrometeorološkog zavoda FBiH razloga za brigu nema jer rijeke ne prijete da poplave stambene i privredne objekte.
Za sada je jedino na području opština Doboj-Istok, Gračanica i Živinice došlo do izlijevanja rijeke Spreče koja na sreću nije poplavila stambene ili privredne objekte.

U Doboj-Istoku Spreča je poplavila 15 hektara poljoprivrednog zemljišta, u Gračanici 30 hektara, a u Živinicama 50 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Rijeka Spreča se izlila u ravničarskim dijelovima i to na mjestima gdje najčešće i dođe do izlijevanja rijeke zbog neredovnog održavanja i čišćenje korita, odnosno zbog toga što nisu uređeni priobalni dijelovi", saopšteno je iz operativnog centra Civilne zaštite.

Povećan je i vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu, koji trenutno iznosi 270 centimetara zbog čega je izdato upozorenje za redovnu odbranu od poplava.

Vodostaj rijeke Bosne u Zeničko-dobojskom kantonu je također porastao i iznosi 170 centimetara, vodostaj Miljacke u Sarajevu iznosi 142 centimetra, no kako tvrde nadležni iz Civilne zaštite FBiH iako su svi vodostaji rijeka u blagom porastu još nema opasnosti od izlijevanja rijeka iz korita.

Situacija na terenu se prati u svakoj opštini, a prema informacijama koje dostavljaju ekipe koje su na terenu nema opasnosti za stanovništvo.

Civilna zaštita RS-a je još jučer izdala upozorenje svim građanima koji žive ili rade u zonama povećanog rizika od poplava da preduzmu sve potrebne mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu.

Vlasnici i korisnici stambenih i poslovnih objekata dužni su osigurati skidanje snijega s krovova svojih objekata kako ne bi došlo do oštećenja, a nadležni organi lokalnih zajednica dužni su očistiti šahtove i kanale za odvođenje površinskih voda kako ne bi došlo do njihovog začepljenja zbog obilnijeg dotoka voda.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...