BiH
15

Veći broj predstavnika paradžemata odazvao se pozivu IZ-a i spremni su na usklađivanje

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Na sastanku Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) BiH razmatrane su i aktivnosti o djelovanju, razgovorima i zatvaranju paradžemata, koji na više lokacija u BiH djeluju van institucionalne nadležnosti IZ-a.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović ranije je najavio zatvaranje objekata u kojima djeluju tzv. paradžemati, ali i da će razgovarati sa njihovim predstavnicima, kako bi se muslimani sačuvali od štetne indoktrinacije.

Najveći broj pojedinaca i grupa odazvao se pozivu Islamske zajednice i u otvorenim razgovorima iskazali su spremnost na usklađivanja svojih aktivnosti sa normativima Islamske zajednice, te su prihvatili poziv na zatvaranje objekata koji nemaju potrebna odobrenja i da sarađuju sa Islamskom zajednicom u interesu očuvanja sloge i jedinstva muslimana, istaknuto je na sastanku Vijeća muftija.

Konstatirano je da su već u ovoj fazi rezultati veoma pozitivni i ohrabrujući, a posebno je naglašeno veliko razumijevanje i podrška muslimana.

Usvojena je instrukcija za efikasno vođenje razgovora sa pojedincima i grupama koje vaninstitucionalno vrše djelatnosti Islamske zajednice. Instrukcija naglašava da će Islamska zajednica nastojat da osigura uvjete za izvršavanje islamskih dužnosti i propisa i da je u tom pogledu otvorena za prihvatanje dobrih ideja i projekta, kao i da razgovara o svim primjedbama, prigovorima i kritikama kako u odnosu na institucije tako i u odnosu na uposlenike i nosioce vjerskog autoriteta.

"Kao što je neophodno ovlaštenje za obavljanje obreda u džematu isto tako je obavezno odobrenje za prostore u kojima se okuplja džemat, odnosno izvodi mektebska nastava ili vjersko podučavanje, a funkcionalnost tih prostora procijenit će Islamska zajednica. Svi pripadnici i članovi Zajednice koristit će objekte Islamske zajednice na odgovarajući način, dok Islamska zajednica ostavlja mogućnost da, shodno potrebama, određeni objekti budu uvedeni u vakuf Zajednice i služit će kao vjerski objekti Zajednice za to područje, odnosno džemat", zaključak je Vijeća muftija.

Također, zaključeno je da se nastave razgovori sa svim pojedincima i grupama i u narednom periodu, o čemu će izvještaj biti upućen na usvajanje Saboru Islamske zajednice.