Glasanje u Dubaiju
454

Večernje novosti: Delegacija BiH glasala protiv prijema Kosova u Interpol

Klix.ba
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH
Delegacija BiH, predvođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, glasala je protiv prijema Kosova u Interpol, dok je Crna Gora bila za, pišu beogradske Večernje novosti.

Pozivajući se na nezvanične informacije, list navodi da su uz Prištinu bili i Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska, dok je Mađarska bila suzdržana.

Pokušali smo dobiti potvrdu ove informacije od ministra Mektića, ali on nije odgovarao na pozive i poruke.

Od pet država EU koje ne priznaju Kosovo, četiri su bile protiv prijema, a to su Rumunija, Španija, Grčka i Kipar, dok nije izvjesno kako se izjasnila Slovačka.

Inače, prema ishodu glasanja Kosovo jučer nije primljeno u Interpol na zasjedanju skupštine te međunarodne organizacije u Dubaiju. U drugom krugu glasanja za prijem Kosova u Interpol glasalo je 68 država, što je bilo manje od potrebne dvotrećinske većine prisutnih članica.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH jučer je saopćeno da je delegacija koju je predvodio ministar Dragan Mektić učestvovala na Generalnoj skupštini Interpola u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Šefovi policija i stručnjaci za sigurnost iz cijelog svijeta su na skupu u Dubaiju razgovarali o nizu globalnih sigurnosnih pitanja i izazova.

Ključna pitanja su bila jačanje saradnje u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i cyber kriminala, kao i podsticanje inovacija u sprovođenju zakona i povezivanju policija.

Pored ministra Mektića, u delegaciji BiH su bili i Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, i Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju i evropske integracije.