{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Večeras nastupio sveti muslimanski mjesec ramazan

A
8.7.2013. u 20:48
0
46
Večeras nastupio sveti muslimanski mjesec ramazan
0
Večeras nastupio sveti muslimanski mjesec ramazan
Zalaskom sunca, večeras je nastupio sveti muslimanski mjesec ramazan. Početak posta nastupa sutra, u utorak, 09. jula.
Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH), ovogodišnji mjesec ramazan ima 30 dana i završava se u četvrtak, 8. augusta 2013. godine, kada nastupa Ramazanski bajram.

''Neka ovogodišnji ramazan potakne u našim pojedinačnim životima i u našem zajedničkom životu solidarnost, ramazansku, islamsku, ljudsku. Zato u ovoj prilici, čestitajući vam nastupajući mubarek mjesec ramazan, moleći skrušeno Boga da nam podari svako dobro, izražavam svoju nadu da ćemo uvijek, a u toku mjeseca ramazana posebno, nastojati jedni drugima pomagati na svaki način na koji to budemo mogli'', istakao je reisu-l-ulema IZBiH mr. Husein ef. Kavazović.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur'anski tekst, prisustvovati mukabelama, jutarnjim i popodnevnim izučavanjima Kur'ana. Također, druže se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijaju duh međusobne solidarnosti, te nastoje izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

''Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini tokom mjeseca ramazana realizirat će brojne aktivnosti koje, pored ostalog, uključuju posjete džematima i druženje s džematlijama, održavanje prigodnih predavanja i programskih sadržaja povodom mubarek noći'', istaknuto je iz Rijaseta IZBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: