Ima li rješenja?
106

Večera kod Sattlera nakon teških pregovora o Izbornom zakonu uoči puta za Neum

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Poslije cjelodnevnih razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, domaći i strani zvaničnici su se uputili u rezidenciju evropskog ambasadora Johanna Sattlera.
Na večeri u Sarajevu su prisutni izaslanici SAD-a i EU, Matthew Palmer i Angelina Eichhorst , te lideri stranaka i diplomate, a domaćin je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Ova, može se reći i posljednja runda pregovora, narednih dana će se nastaviti na bh. primorju, tačnije u Neumu gdje će predstavnici međunarodne zajednice pokušati sa liderima parlamentarnih stranaka pronaći konačno rješenje da bi BiH dobila reformu izbornog zakonodavstva.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

No čini se da će razgovori biti teški jer današnje izjave ne govore da su stavovi stranaka u FBiH približeni. Tome u prilog ide večerašnja izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je kazao da HDZ jednostavno mora popustiti i prestati stavljati veto na sve te blokirati kompletnu Federaciju BiH. Ipak, rekao je kako se uzda u neumske razgovore.

S druge strane lider HDZ-a Dragan Čović nije se želio obratiti brojnim novinarima koji cijelog dana prate dešavanja na ovu temu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Palmer i Eichhorst će sutra imati razgovor sa članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva nakon čega putuju za Neum gdje ih očekuje težak posao.