Mostarski susret
192

Večera bez Bošnjaka: Pogodan teren za zagovaranje HDZ-ovih izmjena Izbornog zakona BiH

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović sastat će se večeras na privatnoj večeri s političkim predstavnicima bosanskohercegovačkog entiteta RS, Republike Srbije i Republike Hrvatske. Okupljanju neće prisustvovati predstavnici bošnjačkog naroda kojim Čović, ruku na srce, nije ni planirao rezervisati stolove za večeru.

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović uopće nije pozvan na večeru s regionalnim liderima, koju organizuje član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović. Tako će se s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem u ime BiH sastati samo funkcioneri HDZ-a i SNSD-a i to Dragan Čović, Borjana Krišto, Marinko Čavara i predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Analitičari upozoravaju kako je ova večera odlična prilika da se čelnicima susjednih zemalja plasiraju kao dobre HDZ-ove verzije izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. U tome će uveliko poslužiti i podrška predsjednika SNSD-a Milorada Dodika čiji delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH često imaju ulogu onih koji brane Čovićeve interese.

Privatnoj večeri kod predsjednika HDZ-a neće prisustvovati ni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kojeg Čović prvo nije planirao ni pozvati na druženje s Dodikom, Vučićem i Plenkovićem. Kako saznajemo, neki predstavnici međunarodne zajednice bili su negativno iznenađeni što na večeru s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim nije pozvan predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Tako je Čović očito pod nečijim utjecajem tek u četvrtak poslije podne uputio Zvizdiću poziv iako je prethodno organizator poručio kako uopće nije planirano da predsjedavajući Vijeća ministara BiH prisustvuje privatnoj večeri.

Očekivano, Zvizdić se nije odazvao na iznuđeni poziv Dragana Čovića. Na ovakvu odluku dodatno je utjecala činjenica da niko drugi od političkih predstavnika Bošnjaka nije pozvan na večeru u Mostaru. Kako saznajemo, Zvizdić neće prisustvovati ni sutrašnjem sajmu s obzirom na to da je za sutra zakazana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA).

O "večeri bez Bošnjaka" razgovarali smo s akademikom i univerzitetskim profesorom Slavom Kukićem koji nam je kazao kako to samo pokazuje u kojem sivilu se nalazi BiH sa svojim etnopolitičkim strukturama.

"To bi trebao biti signal građanima ove zemlje da s tim strukturama moraju jednom završiti ako uopće žele dobro sebi i svojoj djeci. Nelogično je da na toj privatnoj večeri ne budu članovi kolektivnog šefa države, jer je kolektivni šef države pokrovitelj skupa", rekao je Kukić.

On ističe da će na privatnoj večeri biti kompletna HDZ-ova politička bulumenta koja uopće ne treba da se sastaje s regionalnim liderima te da je, ukoliko se to uzme u obzir, paradoksalno što se s regionalnim liderima neće sastati državni funkcioneri BiH.

"Da se razumijemo, ako se večera gleda u kontekstu plakata koji su preplavili Hercegovačko-neretvanski kanton, a na kojima piše 'Srbija' i 'Za zajedničku budućnost', onda se te poruke moraju dovoditi u vezu s Dodikovim uskršnjim porukama u kojima kaže da Srbi moraju definisati svoje nacionalne ciljeve. To se, kako ističe, posebno odnosi na integraciju Srbije i RS-a. Drugim riječima, to je pokušaj reinkarnacije memorandumskih ideja Velike Srbije. Ako to dovedete u vezu, postavlja se pitanje je li ovo slučajno ili Čović odrađuje neku zadaću koja je njemu namijenjena", zaključuje Kukić.