{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veća ulaganja za naučno-istraživački rad

S
15.9.2010. u 14:49
0
26
Veća ulaganja za naučno-istraživački rad
0
Veća ulaganja za naučno-istraživački rad
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Stranka demokratske akcije (SDA) insistirat će na povećanju investicija u nauku s ciljem izdvajanja dva posto sredstava iz budžeta na svim nivoima vlasti, a predložit će i subvencionisanje i stimulisanje privrednih subjekata koji iniciraju, finansiraju i provode naučne projekte u saradnji sa univerzitetima i naučnim institutima.
Iznosi koji se trenutno usmjeravaju u naučno-istraživački rad iznose 0,05 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok prema zahtjevu EU, koji se odnosi na nove zemlje članice, taj procenat iznosi minimalno tri posto.

"Posredstvom naših poslanika u parlamentu BiH ustrajali smo u nastojanjima da se usvoji zakon o nauci, i rezultat toga jeste usvajanje Okvirnog zakona o osnovama naučno-istraživačke djelatnosti i koordinaciji unutrašnje i međunarodne naučno-istraživačke saradnje BiH", saoćeno je danas iz SDA.

Iz ove stranke poručuju da će se zalagati i za obezbjeđenje boljih pretpostavki za kontinuirano i funkcionalno djelovanje Akademije nauka i umjetnosti BiH i drugih naučnih institucija, te nastaviti povezivanje sa vrhunskim stručnjacima BiH u svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: