SDA
0

Veća ulaganja za naučno-istraživački rad

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Stranka demokratske akcije (SDA) insistirat će na povećanju investicija u nauku s ciljem izdvajanja dva posto sredstava iz budžeta na svim nivoima vlasti, a predložit će i subvencionisanje i stimulisanje privrednih subjekata koji iniciraju, finansiraju i provode naučne projekte u saradnji sa univerzitetima i naučnim institutima.

Iznosi koji se trenutno usmjeravaju u naučno-istraživački rad iznose 0,05 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok prema zahtjevu EU, koji se odnosi na nove zemlje članice, taj procenat iznosi minimalno tri posto.

   "Posredstvom naših poslanika u parlamentu BiH ustrajali smo u nastojanjima da se usvoji zakon o nauci, i rezultat toga jeste usvajanje Okvirnog zakona o osnovama naučno-istraživačke djelatnosti i koordinaciji unutrašnje i međunarodne naučno-istraživačke saradnje BiH", saoćeno je danas iz SDA.

   Iz ove stranke poručuju da će se zalagati i za obezbjeđenje boljih pretpostavki za kontinuirano i funkcionalno djelovanje Akademije nauka i umjetnosti BiH i drugih naučnih institucija, te nastaviti povezivanje sa vrhunskim stručnjacima BiH u svijetu.