Stabilno stanje
111

Vatrogasne ekipe ugasile požar na Čvrsnici nakon višednevne borbe

Klix.ba
Pogled prema Čvrsnici danas (Foto: Dženad Džino)
Pogled prema Čvrsnici danas (Foto: Dženad Džino)
Nakon višednevne borbe, vatrogasne ekipe uspjele su u potpunosti ugasiti požar na području Čvrsnice kod Jablanice, potvrdio je predsjednik Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak. U tome im je pomogla i kiša koja je pala u popodnevnim satima.

Kako je potvrdio Solak, požar je ugašen na lokacijama Veliko i Malo šljeme, Stog i Crepulja.

U gašenju požara učestvovalo je više od stotinu pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, Oružanih snaga BiH, Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo te jablaničke Gorske službe spašavanja.

Na opožarenim mjestima uglavnom su gorjeli nisko rastinje i trava, a vatra se najviše širila zbog suhog granja i borovih iglica na površini zemlje.

Vatrogasne ekipe sinoć su uspjele smiriti požar na nekoliko lokacija, ali je vatra buknula ponovo jutros. Uz naprtljače i pomoć iz zraka helikoptera OSBiH, danas oko 19:30 sati, nakon mukotrpne borbe, uspjeli su u potpunosti ugasiti požar.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona proteklih dana bukte brojni požari u kojima gore nisko rastinje, trava i otpad. Općina Jablanica je proglasila stanje prirodne nesreće zbog velikih požara u mjesnim zajednicama Doljani i Jablanica II.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH danas je zadužila FUCZ da kontinuirano prati stanje ugroženosti ljudi i materijalnih dobara zbog požara na otvorenom prostoru te blagovremeno preduzima potrebne mjere na smanjenju požarne opasnosti i rizika od požara na području FBiH.