|

Vatrogasne ekipe smirile požar u jednom dijelu Čvrsnice, noć će provesti u kampovima

Vatrogasne ekipe smirile požar u jednom dijelu Čvrsnice, noć će provesti u kampovima
79
Piše: Dž. Č.
20.7.2017. u 22:45
9
komentara
79

dijeljenja
Vatrogasne ekipe smirile požar u jednom dijelu Čvrsnice, noć će provesti u kampovima Požar na Čvrsnici (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon višesatne borbe sa požarom na Čvrsnici kod Jablanice, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Oružanih snaga BiH, Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo te jablaničke Gorske službe spašavanja uspjeli su smiriti vatru u mjestima Veliko Šljeme i Crepulja.
Više od stotinu ljudi cijeli dan je gasilo vatru na desnom kraku Čvrsnice kako se požar ne bi proširio na crnogoričnu šumu. Kako nam je kazao direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, uspjeli su odvojiti opožarenu zonu od neopožarene.

"Na lokacijama Veliko Šljeme i Crepulja smo imali po 40 osoba koje su helikopteri Oružanih snaga BiH prebacili do ovih nepristupačnih dijelova. Gasili smo požar naprtnjačama, motorkama, metlanicama i lopatama, a potom smo pokušali ukloniti prvi sloj zemlje sa velikim količinama starog granja i osušenih borovih iglica koji su jako brzo prenosili požar", rekao nam je Solak.

Pripadnici FUCZ-a na terenu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) Pripadnici FUCZ-a na terenu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)


Kako saznajemo, više od stotinu ljudi, koji će i sutra od ranih sati nastaviti gasiti požar na Čvrsnici, prespavat će večeras u dva kampa koje su uspjeli osposobiti zahvaljujući helikopterima OSBiH.

"Zaista se moram zahvaliti pripadnicima Oružanih snaga BiH. Bez njih ništa ne bismo mogli. Izvukli su nas, donijeli nam vodu, hranu, šatore i vreće za spavanje. Situacija je sad poprilično mirna. Nema razbuktalih mjesta na požarištima. Ujutru ćemo djelovati odmah na rosu, zamijeniti naprtnjače i probati ići dalje. Nadamo se da ćemo uspjeti zaustaviti širenje požara", naglasio je Solak.

Podsjećamo, pripadnici OSBiH danas nisu mogli helikopterima gasili vatru zbog jakog vjetra. Ukoliko se sutra situacija popravi, helikopteri će početi ispuštati vodu, a dotad će dostavljati vodu u naprtnjačama do nepristupačnih terena gdje su smještene vatrogasne ekipe.

Osim požara na Čvrsnici koji bukti već nekoliko dana, u protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona registrovana su još 23 požara u kojima su gorjeli trava, nisko rastinje, otpad i smeće.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...