Park prirode Blidinje
354

Vatra guta hercegovački biser, ne mogu je ugasiti ni kanader iz Hrvatske i helikopter RS-a

G. Š.
(Foto: Čitatelj)
Od požara koji posljednjih dana divljaju na jugu naše zemlje uprkos borbama svih vatrogasnih ekipa i zračne pomoći koju pružaju Oružane snage BiH i susjedna Hrvatska, Hercegovina nemilosrdno izgori ostajući bez prirodnih ljepota po kojima je nadaleko poznata.

Najteže je stanje na Čvrsnici gdje sedmi dan divlja požar koji je zahvatio preko 160 hektara površine i nemilosrdno uništava park prirode Blidinje uprkos teškoj borbi koju danonoćno s vatrenim plemenima vode brojne spasilačke službe za ovaj hercegovački biser.

Šef Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Marinović za Klix.ba kaže da su danas u gašenju požara pomagali i kanader iz Hrvatske i helikopter iz RS-a ali da vatrenu stihiju nisu mogli ugasiti, te se popodne očekuje novi angažman Oružanih snaga BiH.

Kanader iz Hrvatske pritekao u pomoć (Foto: Čitatelj)
Kanader iz Hrvatske pritekao u pomoć (Foto: Čitatelj)

"Značajnu pomoć iz zraka su nam pružili helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske koji je imao 30 naleta i kanader Republike Hrvatke sa 10 naleta nakon čega su se povukli. Oni su zaustavili širenje vatre, ali je ponovno vjetar sve aktivirao i sad stanje nije ni malo dobro", kaže Martinović za Klix.ba.

S vatrom se, kao ističe trenutno bore brojne vatrogasne ekipe koje su stigle sa šireg područja Hercegovine i naprtnjačama prave odmak od šume i požarišta kako bi spriječili da se vatra spusti prema naseljenom mjestu, a očekuju i pomoć iz zraka od helikoptera Oružanih snaga BiH.

"Ljudi su na terenu i rade sve što je u njihovoj moći, a koliko je borba s požarom trajati niko ne može znati", kazao je Martinović navodeći kako se prema najavama ne očekuje ni kiša koja bi sutuaciju mogla spasiti.

U borbi sa požarom pored vatrogasnih jedinica iz Posušja koje su na terenu od prvog dana učestvuju vatrogasci iz Tomislavgrada, Jablanice, Širokog Brijega, Mostar i svih susjednih općina, kao i brojne stanice GSS-a i planinarskih društava iz cijele Hercegovine.

Podsjetimo da je požar na Čvrsnici izbio u subotu tokom popodneva uzrokovan udarom groma, jer se vatra pojavila na terenu gdje još ljudska noga nije kročila, a zbog teškog stanja i ogromnih šteta za biljni i životinjski svijet Općina Posušje je jučer proglasila stanje prirodne nesreće.