Nakon dvije godine istraživanja
157

Vatikan do kraja godine odlučuje o Međugorju i ukazanju Gospe

Piše: J. Hadžiahmetović
Komisija Vatikana za Međugorje bi do kraja mjeseca trebala objaviti stav u vezi sa navodnim ukazanjima u Međugorju.
Lik Djevice Marije navodno se pojavio u na Brdu ukazanja 24. 06. 1981. godine (Foto: AFP)
Lik Djevice Marije navodno se pojavio u na Brdu ukazanja 24. 06. 1981. godine (Foto: AFP)
Prema pisanju francuskog magazina La Vie, Komisija sa Camillom Ruinijem na čelu objavit će rezultate dvogodišnjeg istraživanja fenomena ukazanja Djevice Marije.

Komisiju je osnovao je papa Benedict XVI i, prema ranijim pisanjima italijanskih medija, od 2010. godine prikupljeno je mnogo "pozitivnog materijala" o ukazanjima u ovom hercegovačkom mjestu.

Navedeni časopis nije naveo svoje vatikanske izvore ili eventualno stajalište zvaničnih ljudi o navodnim ukazanjima Gospe.

Kako su nam kazali u Župnom uredu u Međugorju, informaciju o objavi rezultata još uvijek nisu nisu dobili te zbog toga nisu mogli komentarisati navode magazina La Vie. Isto su nam kazali i u Mostarskoj biskupiji, kojoj Međugorje i pripada.

Generalni sekretar Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine monsinjor Ivo Tomašević za Klix.ba kaže kako će rezultate dvogodišnjeg istraživanja biti moguće komentarisati tek nakon što to budu objavljeni.

"U vezi s tim nemam nikakvih posebnih očekivanja i otvoren sam prihvatiti sve smjernice koje da spomenuta Komisija. Duboko sam uvjeren da ta Komisija radi uz molitvu i u punoj otvorenosti Božijem duhu. Također sam uvjeren da bi to trebao biti stav i svakog člana Crkve. Smatram potrebnim sasvim jasno reći da cijela Crkva štuje blaženu Djevicu Mariju kao majku Isusa Krista, Sina Božijega, koji je po Duhu Svetom začet od Djevice Marije i postao čovjek "nama u svemu jednak osim u grijehu“. Ta vjera je vrlo jasno definirana i to bi trebalo pojašnjavati i u njoj rasti posebno u ovoj godini vjere", kaže Tomašević te dodaje kako je činjenica da hiljade katolika širom svijeta dolazi u Međugorje, tamo mole, ispovijedaju se, pričešćuju… kao što to čine i svi drugi katolici u bilo kojoj drugoj katoličkoj crkvi na svijetu.

Milioni vjernika svake godine posjećuju Međugorje (Foto: AFP)
Milioni vjernika svake godine posjećuju Međugorje (Foto: AFP)
"Uvjeren sam da njihova vjera u Isusa Krista i štovanje Majke Božije nisu uvjetovani eventualnim ukazanjima i da su sasvim otvoreni prihvatiti ono što Crkva kaže. Ne bi trebalo zaboraviti da mi Mariju nazivamo i Majkom Crkve. Budući da pojedina navodna ukazanja još uvijek traju, teško bi bilo očekivati da spomenuta Komisija donese nekakav konačni sud u vezi s navodnim ukazanjima", kaže na kraju generalni sekretar Biskupske konferencija Bosne i Hercegovine msgr. Ivo Tomašević

Podsjetimo, lik Djevice Marije navodno se pojavio u na Brdu ukazanja 24. 06. 1981. godine i od tada milioni vjernika svake godine posjećuju Međugorje.