BiH
258

Vasvija Vidović: Uputili smo protest na potjernicu protiv Orića, morala je biti povučena

Piše: E. F.
Vasvija Vidović (Foto: Klix.ba)
Vasvija Vidović (Foto: Klix.ba)
Vasvija Vidović, advokatica Nasera Orića kazala je za Klix.ba da je šokirana njegovim hapšenjem do kojeg je došlo danas u Švicarskoj. Prema njenim riječima, još uvijek pokušava da shvati šta se to dogodilo i šta se zapravo njenom klijentu stavlja na teret.

"Mislim da je u pitanju potjernica protiv kojeg smo uputili protest i koja je trebala biti povučena", kazala je Vidović.

Kako je istakla mora sada provjeriti zašto pomenuta potjernica po kojoj je Orić uhapšen još uvijek na snazi.

"Uputili smo protest kao država na tu potjernicu koju je raspisala Republika Srbija. Kada to jedna država učini ta potjernica se povlači i po njoj se uhapšeni ne može izručiti državi koja ga potražuje. Ona je morala biti povučena i sada moram vidjeti šta se dogodilo", kazala je Vidovićeva.

Po ovoj potjernici, Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je istragu protiv Nasera Orića i još četiri Bošnjaka osumnjičena za ratni zločin nad Srbima u Podrinju.

Zahtjev je podnesen Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da su Orić i ostali počinili ratni zločin protiv srpskih civila u mjestu Zalazje i Donji Potočari, u općini Srebrenica 12. jula 1992. godine.

Inače, u martu 2014. godine Bariša Čolak, tadašnji ministar pravde Bosne i Hercegovine, kazao je za Klix.ba kako je centrala Interpola u Lyonu povukla potjernice protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, ratnog šefa srebreničke policije Hakije Meholjića i Amira Mehmedovića zvanog Gera, a nakon što je BiH uputila protest na pomenutu potjernicu.

Prema difuznim potjernicama koje je ranije raspisivao Beograd u Londonu, odnosno Beču bili su uhapšeni ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i general Armije BiH Jovan Divjak. Međutim, sudovi u Velikoj Britaniji i Austriji zaključili su kako potjernice nisu bile podržane nikakvim dokazima o njihovoj krivici, pa su odbačeni zahtjevi Srbije za izručenjem.

Naser Orić, ratni zapovjednik 28. divizije Armije BiH, tokom suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravosnažno je oslobođen optužbi za zločine nad Srbima, dok Meholjić nikada nije ni bio optužen.