BiH
12

Vaskršnja jaja u Tuzli za vjernike, penzionere, djecu i slučajne prolaznike

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
Farbanje vaskršnjih jaja u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Kolo srpskih sestara “Kosovka djevojka” iz Tuzle kao i svake godine i ove je upriličilo tradicionalno farbanje vaskršnjih jaja. U prostorima uz pravoslavnu crkvu u Tuzli Gospava Kuvelja, Ružica Surčinski i Mijat Jeftić pripremali su 1.500 vaskršnjih jaja koja će biti dijeljena u nedjelju.

“Planirali smo da jaja dijelimo u crkvenom dvorištu nakon vaskršnje liturgije. Dio ćemo poslati u Dom penzionera, a dio u Djecu bez roditeljskog staranja. Također, jaja ćemo dijeliti i slučajnim prolaznicima”, kaže Gospava Kuvelja, predsjednica Kola srpskih sestara "Kosovka djevojka".

S farbanjem jaja započele su jučer, a nadaju se kako će posao okončati do večeras.

"Jaja najprije ostavimo u mlakoj vodi, a potom pet minuta kuhamo u vodi s varzilom. Dakle, riječ je o prirodnoj boji i apsolutno nema nikakve hemije. U vodu dosipamo sirće i sol kako jaja ne bi pucala i kako se boja ne bi brisala", pojašnjava Gospava Kuvelja.

Ovogodišnja vaskršnja jaja su u crvenoj boji bez ikakvih natpisa i poruka na njima. Nakon vaskršnje liturgije u nedjelju, koju će najvjerovatnije predvoditi Milan Topić, vjernicima će se dijeliti i kolači.