{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Igor Botić održava tradiciju, farba jaja i s osmijehom dočekuje prijatelje

4.5.2013. u 20:55
0
Igor Botić održava tradiciju, farba jaja i s osmijehom dočekuje prijatelje
0
Vaskrs je najveći i najstariji hrišćanski blagdan, kada vjernici u cijelom svijetu slave uspomenu na Hristovo vaskrsnuće i njegovu pobjedu nad smrti i nad grijehom.
To je dan kada se čitava porodica okupi oko svečano uređenog stola. Trpeza može biti postavljena tradicionalno, ali je dozvoljeno i malo improvizacije i mnogo kreativnosti.

Igor Botić, mladi menadžer gastronomije iz Sarajeva, godinama je tradicionalno slavio Vaskrs sa svojom porodicom. "Budući ovog puta nije čitava porodica na okupu, sestra i ja smo odlučili da blagdan obilježimo na malo skromniji način", izjavio je Botić za Klix.ba.

Vaskrsu prethodi veliki Vaskršnji, ili Časni post koji traje sedam sedmica prije Vaskrsa, a završava na sam praznik. Tada se vjernici odriču svih namirnica životinjskog porijekla, odnosno mrsne hrane. Post bi trebao da uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a vjernici se tada suzdržavaju od ružnih misli, riječi i djela, više se mole i čine dobra djela. "Mi, u porodici, nismo nikada praktikovali ovaj post, ali smo uvijek farbali jaja i pripremali svečani ručak na sam dan Vaskrsa“, kaže Botić za Klix.ba

Obično, kada svane dan Vaskrsa, domaćin sa porodicom odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Tada se ljudi tradicionalno pozdravljaju riječima: "Hristos Vaskrse!" i "Vaistinu Vaskrse!", sve do Spasovdana. Po povratku iz crkve, domaćin pali svijeću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, a zatim i cijelu kuću. Nakon zajedničke molitve, sjeda se za sto, objasnio je Botić.

Na stolu stoji posuda sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno vaskršnje jaje, a za njim svi ukućani. Tada počinje takmičenje čije je jaje najjače. Širom svijeta, za Vaskrs je vezan običaj darivanja jaja. Na Vaskrs se prvo jede kuhano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo. Toga dana, ako gost uđe u kuću, prvo se poslužuje farbanim jajetom, pa onda ostalim jelima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života.

"Budući da ovaj Vaskrs obilježavamo u malo skromnijem okruženju nego inače, sestra i ja smo se odlučili da ofarbamo jaja za porodicu i prijatelje koji bi mogli naići, bez nekog svečanog ručka i slično. Napravit ćemo još i kolače. Vrlo je važno, prilikom samog kuhanja jaja u vodu dodati malo soli kako ne bi popucala, a nakon farbanja jaja premazati uljem, kako bi se zaštitila boja, a jaja dobila sjaj. Što se tiče dekoracija, naljepnica i slično, tu možete mašti pustiti na volju", rekao je Botić za Klix.ba.

Što se tiče izgleda tradicionalnog ručka, Botić objašnjava kako svaki praznik ima neko svoje posebno jelo, a za Vaskrs je to janjetina, koja ima simbolično značenje. Jedan od omiljenih prazničnih specijaliteta je janjetina dinstana sa mladim bijelim lukom. Tako pripremljena, ima specifičan slatkast okus. Pored janjetine, neizbježne su i topla pogača-pletenica, janjeća čorba i vaskršnja torta sa čokoladnim jajima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: