Blagdan zajedništva
167

Vaskrs u Bočinji kod Maglaja nosi poruke mira i važnosti dobrih komšijskih odnosa

Piše: E. M.
Pravoslavna crkva u Bočinji (Foto: E. M./Klix.ba)
Duško Jovanović s prijateljima i rodbinom (Foto: E. M./Klix.ba)
Pravoslavni vjernici širom Bosne i Hercegovine danas su dočekali najradosniji blagdan Vaskrs, a među njima su i mještani Bočinje kod Maglaja koji su u razgovoru za Klix.ba naglasili da je zajedništvo i dobar odnos rodbine i komšija ključ uspjeha i glavna poruka Vaskrsa.

Iako se Bočinja u prošlosti u bh. medijima spominjala kao leglo ekstremizma, današnja slika je suprotna medijskim naslovima koji su do prije nekoliko godina korišteni za opisivanje situacije u Bočinji kod Maglaja. Danas u Bočinji žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci ili pravoslavci, katolici i muslimani, i svi, bez problema obilježavaju svoje praznike.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je Bočinju i razgovarala s mještanima koji su pripremali pečenje za rodbinu koja im dolazi za Vaskrs. U razgovoru za Klix.ba Duško Jovanović je kazao kako na Vaskrs svi zaborave na probleme i svađe.

"Vaskrs za nas predstavlja blagdan koji je prilika za okupljanje porodice i prijatelja. Kada se ima novca, kupi se pečenje, kada nema novca onda pečemo piliće, ali najbitnije je da smo svi sretni i da taj dan zaboravimo na probleme i svađe", govori Jovanović.

Dodao je kako su u Bočinji imali probleme samo prilikom povratka, ali da je situacija sada odlična. Njihov najveći problem, svih mještana Bočinje, danas je slaba finansijska podrška za oživljavanje sela i povratnika zbog čega sve veći broj mladih odlazi.

"Svi projekti koji su ovdje realizirani, realizirani su zbog nesreće koja nas je pogodila, poplava, pa su se donacijama obnovile mnoge stvari za normalno funkcionisanje. Međutim, napravili su novu školu, a za deset godina pitanje je hoće li tu biti barem jedan učenik jer mladi svi odlaze", zaključio je Jovanović.

Maglajski Paroh Vladimir Kukić koji opslužuje i bočinjsku i rakovačku parohiju u razgovoru za Klix.ba je kazao kako su pripreme za Vaskrs trajale sedam dana, a da je današnji dan najveća radost za vjernike.

"Vaskrs je kruna svega. Gospod samo da je rođen kao čovjek, a da nije vaskrsnuo, ne bi imali taj pokazatelj božanstva. Vaskrsenje jeste smisao hrišćanstva i zbog toga je najradosniji praznik", pojašnjava Kukić.

Dodaje da je Bočinja danas primjer suživota komšija raznih vjeroispovijesti te da će poruke mira i dobrih želja danas ići od Bošnjaka ka Srbima, kao što ide od Srba ka Bošnjacima za vrijeme bajramskih praznika. Kukić kao i Jovanović smatra da je najveći problem svih naroda ekonomska situacija u državi zbog čega omladina odlazi van Bočinje, Maglaja, ali i države.

"Strasti su postojale nakon rata, ali život ide dalje i moramo svi zajedno živjeti. Svjesni smo da je rat zlo koje je svima nametnuto. Prvi ja imam dosta prijatelja Bošnjaka s kojim se rado viđam, ali tu priču više niko ne želi ponavljati jer se sve loše stvari trebaju zaboraviti. Poruka mojim parohijanima je da se trudimo što kvalitetnije živjeti, a naročito uz suživot i poštovanje naših komšija. I Božija zapovijed je da ljubimo bližnjeg kao samog sebe. Ovdje se ne govori o srodstveniku već nekome ko vam je blizu, to su komšije i poznanici", zaključio je Kukić i svim vjernicima čestitao Vaskrs i poželio svako dobro.

Vaskrs će u Bočinji biti obilježen jutarnjom liturgijom i podjelom vaskrsnih jaja u Hramu Svete Petke, a potom će u svim domaćinstvima biti upriličen vaskrsni ručak i druženje s porodicom i prijateljima.