Važne poruke
85

Vaskrs i ramazan u Goraždu: Mir i dobri ljudski odnosi nemaju alternativu

E. A.
Dženan ef. Imamović i jerej Marko Marković (Foto: Klix.ba)
Dženan ef. Imamović i jerej Marko Marković (Foto: Klix.ba)
Jerej Marko Marković i Dženan efendija Imamović dane u kojima se obilježava najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs i traje mjesec ramazan iskoristili su da obiđu mjesta na kojima rastu stabla koja su u martu 2016.godine posađena kao simbol saradnje vjerskih zajednica.

Stabla su skupa zasadili mladi aktivisti Medžlisa Islamske zajednice Goražde i Srpske pravoslavne crkvene opštine Goražde pred Sportskom dvoranom u Novom Goraždu i u parku Islamskog kulturnog centra u Goraždu šaljući poruku o važnosti trajnog mira i pozitivnih vrijednosti koje vjerska učenja nude čovjeku kao pojedincu, ali i društvu i zajednici u cjelini.

U isto vrijeme ukazali su na važnost očuvanja životne sredine, ali dostojanstva svakog čovjeka kao jednu od osnovnih ljudskih vrijednosti.

''Mir i dobri ljudski odnosi su vrijednosti koje nemaju alternativu i vrijednosti koje široko otvaraju vrata svim drugim vrijednostima koje život čovjeka čine vrijednim i dostojnim naziva ljudskim. Za nas je imperativ natjecanja u dobru ono što treba da nas pokreće u svakodnevnom životu, a zaštita prava na dostojanstvo svakog čovjeka i drugog bića, na zaštitu prirode i svijeta koji nas okružuju, ono što nas definira kao vjernike. I vrijeme vaskršnjeg praznika i mjeseca ramazana podsjećaju da bez ustrajnosti i strpljivosti, bez odricanja i samoprijekora, bez ljubavi spram svih ljudskih bića nema sreće ni zadovoljstva na ovom, niti spasenja na budućem svijetu", poručio je Dženan-ef. Imamović, imam džamije Mufid Sokolović u Goraždu.

Dvojica vjerskih službenika uputili su i zajedničke čestitke, a goraždanski paroh Marko Marković poručio je ovom prilikom da su dani duhovne obnove prilika za uzrastanja svakog čovjeka.

"Ovo je simbol bratske ljubavi i uzajamnog poštovanja. Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti čestitam Vaskršnji praznik sa najradosnijim hrišćanskim pozdravom "Hristos vaskrese - vaistinu vaskrese", a isto tako, našoj braći Bošnjacima želim, da u zdravlju isposte ramazanski post i u veselju sa svojim porodicama dočekaju Ramazanski bajram”, poručio je Jerej Marko Marković, paroh goraždanski.