BiH
41

Vasković: Željka Cvijanović će biti saslušana u Tužilaštvu BiH u slučaju "Referendum"

Klix.ba
Željka Cvijanović, premijerka RS.a (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željka Cvijanović, premijerka RS.a (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović bit će saslušana u Tužilaštvu BiH, u ponedeljak, 23. januara, u svojstvu osumnjičene u slučaju "Referendum", izjavio novinar Slobodan Vasković, pozivajući se na izvore.

Premijerki RS-a je poziv na saslušanje navodno uručen 12. januara.

"Prema pouzdanim informacijama, premijerku RS se tereti za pomaganje u izvršenju krivičnog djela, jer je potpisala Odluku Vlade RS da se izdvoji 1,7 miliona KM za organizovanje i održavanje referenduma, iako je taj referendum Privremenom mjerom Ustavnog suda BiH bio zabranjen", navodi Vasković.

Odluka Vlade RS o izdvajanju 1,7 miliona KM za referendum direktno potvrđuje i učešće Milorada Dodika u njegovom organizovanju i održavanju, jer je od navedene sume 150.000 KM izdvojeno za njegov kabinet za potrebe vezane za referendum.

"Moji izvori tvrde da će i Dodik i Željka Cvijanović biti optuženi za pomaganje u izvršenju krivičnog djela i da će protiv njih biti podignuta optužnica", ističe Vasković.

Sljedeće sedmice trebao bi biti saslušan i Mirko Šarović, ministar trgovine u Vijeću ministara BiH.

Mediji su već objavili da će u slučaju "Referendum" biti saslušan i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, iako ništa od navedenog nije zvanično potvrđeno.