Stefan Füle građanima BiH
0

"Vaša budućnost je u EU"

Sarajevo-x.com
Stefan Füle (Foto: AFP)
Stefan Füle (Foto: AFP)
Komesar za proširenje Evropske unije Stefan Füle govoreći za portal <a href="http://reci.ba/Default.aspx?template_id=59&pageIndex=1">Reci.ba</a> građanima Bosne i Hrecegovine poručio je da je njihova budućnost članstvo u EU.

"Svjestan sam da je pristupanje Evropskoj uniji veliki zadatak, ali isplati se potruditi", tvrdi Füle. "Ima 27 zemalja članica koje su već ispunile ovaj veliki zadatak koji je sad pred vama. Zbog toga sad preko 500 miliona ljudi uživa u prednostima jedisntvenog tržišta i zajedničkih demokratskih vrijednosti."

Füle uvjerava građane BiH da se prednosti koje nudi članstvo u EU mogu iskoristiti i prije nego što naša zemlja formalno pristupi Evropskoj uniji.

"Pripreme za članstvo podrazumijevaju provođenje velikog broja reformi, između ostalog i u oblasti ekonomije, pravosuđa i obrazovanja. Iskustvo svih zemalja članica je pokazalo da je svaka od ovih reformi u interesu građana", kaže komesar za proširenje EU i dodaje: "Međutim, tempo približavanja članstvu i samo pristupanje Evropskoj uniji zavisi od konkretnih koraka koje poduzmu vaši političari. Vaši su političari pokazali da mogu uspješno da rješavaju pitanja vezana za evropske integracije kada za to postoji politička volja."

"I dok je odgovornost za donošenje političkih odluka na političarima, svaki građanin može uraditi dvije stvari: prvo, pozvati političare na provođenje reformi vezanih za evropske integracije, i drugo, glasati na oktobarskim izborima imajući u vidu evropske akreditive svakog od kandidata", poručuje Füle i građanima BiH objašnjava kako se ne smiju ustručavati da postavljaju pitanja svojim političarima o onome što ih zanima.

"Neka pitanja koja su vama važna budu prioritet u predizbornoj kampanji", istakao je i poručio: "Ne dozvolite da vam bilo ko uskrati evropsku perspektivu, jer, kao što sam rekao na početku, vaša je budućnost u Evropskoj uniji."