|

Varnice na početku posebne sjednice NSRS-a

Varnice na početku posebne sjednice NSRS-a
1
F
FENA
7.12.2013. u 14:11
1
komentara
1

dijeljenja
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj bi se po hitnom postupku trebalo da razmatra Prijedlog budžeta RS-a za 2014. godinu, počela je danas u Banjoj Luci uz oštro protivljenje opozicije, jer je taj dokument dostavljen po hitnom postupku i bez objašnjenja troškova.
Foto: SRNA Foto: SRNA


U isto vrijeme, u neposrednu blizinu zgrade entitetskog parlamenta, došli su i predsjednici četiriju sindikata, koji izražavaju nezadovoljstvo jer u budžetu RS-a nije predviđeno vraćanje pet posto ranije umanjenih plaća policiji, upravi, pravosuđu i prosvjeti.

Predsjednici ovih sindikata mirno su prošetali od zgrade Sindikata do parlamenta RS-a, gdje su se također mirno zadržali, samo uz transparente i sindikalna obilježja.

Za opoziciju je sporno to što Vlada RS-a u predloženom budžetu nije dostavila podatke o ukupnim iznosima rashoda, sistematiziranih po ekonomskim kodovima.

Foto: SRNA Foto: SRNA


Klubovi poslanika SDS-a, PDP-a i NDP-a tražili su od ministra finansija Zorana Tegeltije da dostavi dopunu nedostajućeg materijala, jer će, u protivnom, kako su naveli, biti prisiljeni da štite ustavnu i poslovničku ulogu Narodne skupštine RS-a pri donošenju budžeta.

Međutim, još nisu otkrili o čemu se radi, a tražena objašnjenja nisu dobili.

Dnevni red današnje sjednice je usvojen i očekuje se da predstavnici Vlade obrazlože budžet RS-a, koji je predložen u iznosu od dvije milijarde i 40 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...