BiH
75

Vareš nakon nezapamćenih prirodnih nepogoda: Ljudi bježali iz kuća kao da je rat

Piše: M. S.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ramiza Likić iz Vareša dva puta je bježala iz svoga doma. Prvi put bilo je tokom rata, a na bijeg su je drugi put nagnale obilne padavine u nedjelju.

Zbog ovih padavina, koje su prouzrokovale veliku materijalnu štetu i štetu na infrastrukturi u Općini Vareš proglašeno je stanje nepogode. Danas, tri dana nakon velikih kiša, i dalje se radi na sanaciji. Većina puteva je prohodna, osim puta za mjesto Stupni Do, koje je najviše stradalo.

U Stupnom Dolu veliku štetu pretrpjelo je nekoliko kuća, a stanovnici čije kuće su u opasnosti od klizišta iseljeni su kod porodice i prijatelja.

Jedna od kuća koje su pretrpjele najveću štetu je kuća Likić Ramize i Fadila. Novinari su kod njih zatekli ekipu Civilne zaštite, kao i porodicu i prijatelje koji su pomagali na sanaciji štete. Ramiza, koja situaciju poredi sa ratnim vremenom kada je bježala iz kuće, trenutno sa mužem stanuje kod rodbine, a kaže da se u kuću boji vratiti. Tvrdi da se šteta može sanirati, ali da opasnost od klizišta ostaje.

"Nama ovdje nema ostanka. Daj Bože da mi mognemo ovdje ostati", kaže Ramiza.

Stanovnici sela kažu da im se ništa slično nije dešavalo prije, pa ni tokom poplava 2014. godine.

Adisa Likić također trenutno stanuje kod drugih stanovnika sela jer postoji opasnost od klizišta. Adisin muž, koji je skoro nepokretan, kod porodice je u Brezi. Adisa kaže da nemaju pitke vode, kao ni interneta ni telefona.

"Razočarala sam se, da imam kakvih para, ne bih ni dan više bila ovdje", kaže Adisa.

Njenom bratu Nedžadu Likiću kiša je odnijela štalu i krave u njoj. Jednu su uspjeli spasiti, dok su drugu morali ubiti i vojnim kamionom izvući iz štale, u kojoj je bila zaglavila.

Osim kuća, stradale su i sadnice voća i povrća, te putevi. Ljudskih žrtava nije bilo.

Rusmir Berberović iz Civilne zaštite smatra da je razlog nepogoda pogrešan odnos čovjeka prema prirodi.

"Ovo sve što mi imamo problem širom BiH, to je sve posljedica ljudskog nemara", kaže on i dodaje da su uzroci bespravna i neplanska sječa šuma.

Sutra prestaje proglašeno stanje elementarne nepogode u Varešu. Općinu će obići i stručnjaci iz federalne Civilne zaštite koji će napraviti procjenu štete, a stanovnici će posljedice nepogode osjećati još dugo vremena.