{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vareš izolovan, svi putni pravci neprohodni

15.5.2014. u 15:52
511
7
Vareš izolovan, svi putni pravci neprohodni
511
Zbog obilnih poplava prouzrokovanih izlijevanjem rijeke Stavnje iz svog korita općina Vareš je u potpunom saobraćajnom kolapsu.
Svi putevi koji iz Vareša vode prema Brezi, Sarajevu i Olovu su neprohodni.

Saobraćaj na regionalnom putu Vareš - Podlugovi - Potkamensko je potpuno obustavljen. Ekipe Civilne zaštite Općine Vareš, kao i vatrogane i radnici JKP Vareš su na terenu i daju sve od sebe kako bi puteve osposobili za saobraćanje.

Na prijedlog općinskog štaba civilne zaštite, jutros je u Varešu proglašeno stanje prirodne nesreće. Ono što trenutno predstavlja najveću opasnost su klizišta kojih je u gradu dosad aktivirano ukupno 20.

“U općini Vareš je opći haos, ovo je nezapamčeno da je ikada ovako bilo. Najkritičnije stanje je bilo u Ulici Zukići, gdje se pokrenulo klizište. Tokom noći smo evakuirali 20-ak stanovnika ove ulice. Na svu sreću nije bilo žrtava. Svaki čas nam neko javlja o novim klizištima, a trenutno su tri koja prijete stambenim objektima, a to su klizišta aktivirana u naseljima Selišta, Pruga, Matijevići i klizište pored zgrade Kula C", kazao je Željko Franjić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Vareš.

Zbog izlijevanja rijeke Stavnje, naselje Hodžići je potpuno poplavljeno. Kako kažu u Općini, razloga za paniku među stanovnicima nema, Štab civilne zaštite ima sve potebne kapacitete i čine sve što je u njihovojh moći.

Ono što stvara dodatnu paniku među Varešanima je jezero Smreka, čija je dubina preko 120 metara, a smješteno je u samom centru grada.

"Što se tiče Smreke nema opasnosti od izlijevanja. Svi odvodni kanali su u funkciji", dodao je Franjić.

Ohrabrujući je podatak da je vodostaj rijeke u opadanju zbog snijega koji pada na planini Zvijezda. Visina sniježnog pokrivača je 40 centimetara na planini, zbog čega su i mnoga vareška sela odsječena od grada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: