Izmjene zakona
12

Vanredna skupština Advokatske komore FBiH: Ko će određivati visinu naknade za rad?

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Članovi Advokatske komore FBiH danas, na vanrednoj Skupštini u Sarajevu, razgovaraju o tekstu promjena i dopuna postojećeg Zakona o advokaturi Federacije BiH, koje su u formi radne verzije.

Članica Advokatske komore FBiH i komisije koja radi na izradi Nacrta zakona o advokaturi FBiH Elma Veledar Arifagić u izjavi novinarima, prije vanredne Skupštine, pojasnila je da je resorno federalno ministarstvo voljno da sarađuje s Komorom, da im je dato do znanja da je Komora dobrodošla da sudjeluje u svakom od prijedloga.

"Data nam je mogućnost da se izjasnimo na svaki od članova, iznesemo prijedloge, damo komentare i eventualno dopunimo predloženi tekst. To je samo tekst o kojem razgovaramo, takav smo dojam stekli tokom prethodnih sastanaka", naglasila je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kaže da se najviše vremena ulaže u razgovore o tome na koji način i da li će se izvršna vlast miješati u rad Advokatske komore, odnosno u samostalnost i nezavisnost obavljanja advokatske djelatnosti.

"Dosta razgovaramo o načinu usvajanja tarife, kao jednom od glavnih načela nezavisnosti i samostalnosti advokature. U radnoj verziji na kojoj radimo stoji jasan prijedlog koji kaže da je Ministarstvo nadležno za usvajanje tarife, uz konsultacije sa Advokatskom komorom. To je protivno našim principima", kazala je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Pojašnjava da je u većini država određivanje visine nagrade i naknade za rad advokata stvar dogovora između klijenta i samog advokata.

"Razgovori su u toku, nema konačnog prijedloga. Pokušavamo iznijeti sve razloge za koje smatramo da se protive našim principima, a nisu ni u suglasnosti sa svim evropskim standardima kojima težimo", naglasila je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić kaže da je ranijim rješenjem bilo da organi Komore donose tarifu, koja ide na saglasnost Ministarstvu pravde, kao u većini država.

"Problem je što nije utvrđen zakon već je otišao prijedlog za izmjenu i dopunu postojećih zakona. Mi kao komora već tri godine smo radili novi zakon u skladu sa evropskim zakonodavstvom i Udruženjem evropskih advokatskih komora, a to su članice Vijeća Evrope. Uz saglasnost s njihovim statutom i saradnji s komitetima koje to tijelo ima dostavili smo naš prijedlog jer očekujući da će BiH ući u EU da harmoniziramo zakon s evropskim", kazao je predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić.

On je kazao da su komiteti Udruženja evropskih advokatskih komora ocijenili da je taj zakon u skladu sa evropskim pravom i dostavili su dopis premijeru FBiH, ministru pravde i komori.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Opstrukcijom Ministarstva pravde FBiH taj zakon se ne stavlja u proceduru i nakon ovih pristisaka, nezadovoljstva članstva i nemogućnosti unutrašnjeg funkcioniranja po starom zakonu koju je nametnuo visoki predstavnik bez naše volje 2003. godine ograničava razvoj. To su razlozi zbog čega smo pokrenuli proceduru donošenja novog zakona", kazao je.

Razlog za sazivanje vanredne Skupštine jeste izmjena zakona ili inicijativa za smjenu federalnog ministra pravde Mate Jozića. Advokati ne žele da Ministarstvo pravde određuje visinu naknada i nagrada advokata, te takav proces nazivaju atakom na njihov rad.

Na radnoj verziji teksta izmjena Zakona o advokaturi FBiH trenutno rade četiri člana komisije uime Federalnog ministarstva pravde i dva Advokatske komore FBiH.