{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vannastavnim aktivnostima unapređuju toleranciju

S
26.10.2010. u 16:36
0
0
Vannastavnim aktivnostima unapređuju toleranciju
0
Vannastavnim aktivnostima unapređuju toleranciju
Srebrenica
U Srebrenici je danas održan turnir u malom fudbalu pod nazivom "Sportom do prijateljstva" s ciljem razvoja saradnje među školama, i tolerancije i boljeg razumijevanja među mladima.
Turnir je odigran među učenicima Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš", u čijem su sastavu bili i đaci iz njene područne škole iz Potočara, te Osnovne škole "Petar Kočić" iz Kravice kod Bratunca, za koju su nastupali i učenici područne škole iz Konjević Polja koju pohađaju učenici povratnici.

''Do organizovanja ovog turnira i druženja došlo je nakon mnoštva edukativnih aktivnosti za učenike i seminara o međuetničkoj saradnji i nenasilnoj komunikaciji za nastavnike i članove savjeta roditelja u ovim školama koje skoro dvije godine provodi Udruženje `Dijalog centar Srebrenica - Bratunac` koje je organizovalo ovu manifestaciju'', izjavio je Srni projekt menadžer ovog udruženja Nenad Medić.

On je rekao da je ta aktivnost dovela do dobre saradnje unutar škola, a i među nastavnicima i učenicima ove dvije centralne, kao i njihovih područnih škola.

''Nakon seminara i radionica učenici su predlagali i, uz našu podršku, organizovali čišćenje i uređenje školskih dvorišta, priređivali zajedničke đačke akademije i za danas su predložili odigravanje fudbalskog turnira koji su simbolično nazvali `Sportom do prijateljstva`", rekao je Medić.

Prema njegovim riječima, podršku ovim aktivnostima i međuškolskoj saradnji dalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

''U okviru edukacija i radionica o toleranciji, nenasilnom ponašanju, opasnosti od narkomanije i toksikomanije učenici ovih škola se upoznaju, zbližavaju i predlažu teme za obradu, kao i aktivnosti za njihovo druženje i saradnju. To je dovelo do stvaranja veoma dobrih odnosa između ovih škola'', istakao je Medić.

Učesnike ovog turnira i njihove nastavnike pozdravio je načelnik srebreničke općine Osman Suljić, čestitajući školama i ovom udruženju na uspostavljanju dobre saradnje i doprinosu poboljšanju međuljudskih odnosa u ovim kolektivima i između njihovih nastavnika i učenika.

Suljić je obećao da će općina Srebrenica, u skladu sa mogućnostima, pružati podršku zajedničkim projektima ovih škola i njihovih đaka u organizovanju školskih i vannastavnih aktivnosti s ciljem razvijanja tolerancije i boljeg razumijevanja među mladima.

Ova sportska manifestacija je, uz gromoglasno navijanje đaka, protekla u sportskom duhu, a kako su rekli organizatori i učesnici, pobijedilo je druženje koje je nastavljeno uz zabavni program koji su priredili učenici ovih škola.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: