BiH
4

Vanjskotrgovinskoj komori BiH naređeno da Jašarevića vrati na posao

FENA
Općinski sud u Sarajevu presudio je da je nezakonita odluka Upravnog odbora Vanjskotrgovinske komore BiH o smjeni Faruka Jašarevića s pozicije generalnog sekretara VTKBiH.

Komori je naređeno da Jašarevića vrati na posao, isplati mu, za svaki mjesec, plaću sa zakonskom zateznom kamatom i nadoknadi troškove parničnog postupka.

Upravni odbor Vanjskotrgovinske komore BiH (UO VTKBiH) smijenio je Faruka Jašarevića 26. januara 2012. godine zbog navodnog "neizvršavanja odluka i zaključaka UO VTKBiH, neizvršavanja odluka predsjednika i potpredsjednika, nezakonitog i netransparentnog trošenja finansijskih sredstava Komore, davanja netačnih i neistinitih podataka organima VTKBiH, opstrukcija i blokada rada UO VTKBiH".

U gotovo dvogodišnjem sudskom postupku predstavnici Komore nisu dokazali niti jednu od tih tvrdnji.

Prema presudi Suda, Jašarević se stavljaju na teret kao teže povrede radnih dužnosti, radnje za koje je, kao generalni sekretar, ovlašten prema odredbi člana 19. Zakona o VTKBiH.

Sud je utvrdio, na temelju nalaza sudskog vještaka Vahide Humo da su finansijska sredstva Komore za adaptaciju poslovne zgrade utrošena u skladu s odlukom Skupštine VTKBiH i da su ispoštovane sve procedure u vezi s nabavkama i izborom izvođača.

Saslušani svjedoci, Veselin Poljašević (potpredsjednik VTKBiH) Ivan Mandić i Velibor Peulić (zamjenici generalnog sekretara VTKBiH) i Nihad Imamović (bivši predsjednik UO VTKBiH) nisu naveli niti jednu odluku ili zaključak UO, predsjednika i potpredsjednika VTK-a koju Jašarević kao generalni sekretar nije izvršio.

Mandić je na glavnom ročištu tvrdio da su "na sjednici UO VTKBiH 26. januara 2012. godine taksativno pobrojane odluke zbog kojih je Jašarević smijenjen.“

Međutim, u tonskom zapisu s te sjednice tih odluka nema, baš kao ni slučajeva nezakonitog i netransparentnog trošenja sredstava, niti primjera davanja netačnih i neistinitih informacija, što znači da je Mandić u svome svjedočenju iznosio neistine i laži.

Imamović, koji je bio predsjednik Upravnog odbora VTKBiH, u svom je iskazu naveo da je Jašarević neovlašteno zaključio ugovore o djelu u vrijednosti od 200.000 KM, ali za te navode nije ponudio nikakav relevantan materijalni dokaz.

Također, Imamović nije mogao navesti primjedbe na rad generalnog sekretara, niti je imao materijalni dokaz za svoju tvrdnju da su predsjednik i potpredsjednici VTKBiH, u pisanoj formi, tražili smjenu Jašarevića.

Veselin Poljašević, koji je do 18. februara 2012. godine bio predsjednik i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH potvrdio je navode Jašarevića da je Upravni odbor VTKBiH razmatrao i prihvatio informaciju o utrošenim sredstvima za adaptaciju zgrade, što je potvrđeno i materijalnim dokazima.

Osim toga, Poljašević je potvrdio da na sjednici UO VTKBiH od 26. januara 2012.godine "nije bilo predstavnika iz Republike Srpske“ i "da je bio pritisak da se prof.dr. Jašarević razriješi s pozicije generalnog sekretara“. Nije rečeno otkuda je pritisak dolazio.

Međutim, čak i da su dokazali svoje tvrdnje predstavnici VTKBiH počinili su, u ovom slučaju, niz proceduralnih pogrešaka.

Upravni odbor VTKBiH je odluku o otkazu ugovora o radu prof.dr. Jašareviću donio 26. januara 2012.godine stavljajući mu na teret navodne teže povrede radnih dužnosti (bez bilo kakvih materijalnih dokaza) za koje je saznao 27. oktobra 2011.godine. Od saznanja do odluke protekla su puna tri mjeseca, iako je, u slučaju teže povrede radnih dužnosti, zakonski rok za otkaz ugovora o radu 15 dana (član 89. Zakona o radu FBiH).

Upravni odbor VTKBiH je počinio novu proceduralnu pogrešku istovremenim donošenjem odluke o razrješenju prof.dr. Jašarevića s dužnosti generalnog sekretara i odluke "o pokretanju disciplinskog postupka u situaciji kad je već otkazan ugovor o radu zbog teže povrede radne dužnosti“.

Nova nelogičnost je zaduženje Upravi stručnih poslova VTK da prof.dr. Jašareviću "ponudi novi ugovor s izmijenjenim uvjetima“ jer se vanredni otkaz daje u situaciji kad je nemoguće nastaviti radni odnos.

U sudskom procesu nije uzet u obzir legalitet i legitimitet predsjednika UO VTKBiH Nihada Imamovića, koji više nije bio uposlenik člana VTKBiH (ASA Holding), jer je otišao u prijevremenu mirovinu i "istekao mu je mandat pa nije imao zakonski kapacitet za zakazivanje sjednica i odlučivanje“.

Osim toga, činjenica je da je mandat Damira Pehara, umirovljenika, apsolutno ništavan, a da je član UO VTKBiH Dragan Despotović podnio neopozivu ostavku.

Sud je utvrdio, između ostalog, da su između određenih članova UO i generalnog sekretara postojali problemi u komunikaciji i poremećeni odnosi, a prof.dr. Jašareviću prije razrješenja nije omogućeno da iznese svoju obranu. Tako su Imamović i pojedinci iz Komore i Upravnog odbora VTKBiH osobne proizvoljne stavove predstavljali kao činjenično stanje i prof.dr. Jašarevića optuživali i za loše finansijske rezultate i prekoračenje budžeta.

Međutim, nezavisna revizorska kuća Revik je u svom izvještaju za 2011. godinu „...konstatirala da finansijski izvještaji realno i objektivno prikazuju položaj VTKBiH u navedenom periodu, rezultate njenog poslovanja...i u skladu su s međunarodnim finansijskim standardima“.

Sud je utvrdio da su neutemeljeni navodi Komore o neovlaštenom trošenju sredstava i prekoračenju budžeta, jer je u izvještaju utvrđeno da su prihodi povećani za 14, a rashodi za 12 posto.