BiH
1

Faruku Jašareviću zabranjen ulazak u VTK

SRNA
Upravni odbor Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH poništio je zapisnike o primopredaji dužnosti između Velibora Peulića i Faruka Jašarevića na funkciju generalnog sekretara Komore, kao i sve odluke koje je potpisao Jašarević i zabranio mu ulazak u prostorije Komore do okončanja sudskog postupka.

Upravni odbor VTK suspendovao je Peulića i imenovanao Ivana Mandića za v.d. generalnog sekretara Komore, saopšteno je iz VTK.

U obrazloženju odluka navodi se da je Jašarević neovlašteno ušao u zgradu VTK BiH i samovoljno stupio na mjesto generalnog sekretara, donio nezakonite odluke o suspenzijama predsjednika, potpredsjednika i zamjenika generalnog sekretara Ivana Mandića, te naredio agenciji Sector Security Banja Luka da im zabrane ulaz u zgradu Komore.

Zbog novonastale sitaucije, predsjednik, potpredsjednici i Mandić bili su primorani da zatraže pomoć i zaštitu svojih prava od policije i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Isti dan, Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podnesena je krivična prijava protiv Jašarevića, jer je izvršio krivično djelo samovlašća na način da je samovoljno došao u zgradu VTK BiH, te zabranio ulaz organima Komore, kao njenim legalnim predstavnicima.

Neosporno je da je Opštinski sud u Sarajevu donio presudu kojom se poništava odluka Upravnog odbora Komore o razrješenju Jašarevića sa pozicije generalnog sekretara.

"Međutim, rok žalbe na presudu iznosi 15 dana, a ona je primljena 4. novembra od opunomoćenika VTK BiH, što znači da je rok ispoštovan, kao i da presuda nije pravosnažna niti izvršna", navodi se u saopštenju.

Iz svega navedenog se vidi da je Jašarević, bez valjanog osnova, nezakonito i samovoljno stupio u zgradu VTK BiH.

Prema Zakonu o parničnom postupku Federacije BiH, postupa se po pravosnažnoj presudi, a nju, nakon isteka roka za dobrovoljno ispunjenje presude, izvršava sud u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku FBiH, a ne samovoljno Jašarević.

Jašarević se stavio van Zakona, te preduzeo niz nezakonitih radnji koje predstavljaju krivično djelo samovlašća. On nije ovlašten ni Zakonom ni Statutom VTK da donosi odluke o suspenzijama predsjednika i potpredsjednika, te zamjenika generalnog sekretara Komore.

"Takve odluke, u skladu sa ovim aktima donosi Skupština i Upravni odbor Komore, međutim, Jašarević nezakonito i samovoljno pokušava da izvrši nepravosnažnu presudu suda, na koju je uložena žalba", navodi se u saopštenju.