{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vandalizam u Prijedoru: Prvo solarno drvo nije "preživjelo" ni mjesec dana

S
17.4.2013. u 10:18
0
6
Vandalizam u Prijedoru: Prvo solarno drvo nije "preživjelo" ni mjesec dana
0
Vandalizam u Prijedoru: Prvo solarno drvo nije "preživjelo" ni mjesec dana
Foto: SRNA
Solarno drvo u centru Prijedora, koje je bilo namijenjeno punjenju mobilnih telefona i prenosivih računara, nepuni mjesec nakon što je postavljeno ostalo je bez svih kablova.
Prijedorčani su solarno drvo dobili 22. marta, neki od šest kablova za punjenje počupani su već istog mjeseca, a sada je potpuno prazno ležište u kojem su bili smješteni izvori napajanja energijom.

Solarno drvo predstavlja metalnu konstrukciju koja izgledom podsjeća na stablo sa granama na čijim vrhovima se nalaze solarni paneli koji, koristeći Sunce, proizvode energiju koja se dalje koristi za punjenje baterija telefona i računara, te za napajanje informativnog LED ekrana.

Projekat su osmislili i razvili studenti Mašinskog, Arhitektonskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, okupljeni u organizaciju "Energetski klub" s ciljem promovisanja obnovljivih izvora energije, te podizanja svijesti o potencijalu solarne energije kao čistog, ekološkog izvora.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Ukupna vrijednost projekta je 18.200 KM, od čega su 90 posto odigurale donatorske organizacije - Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i banjalučko preduzeće "Kaldera", deset posto grad Prijedor, a koordinator projekta je Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA-PD).

Na prednjoj strani stabla nalazi se info-ekran sa informacijama o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, kao i o partnerima u projektu, a na zadnjoj otvor u kojem je jedna klasična utičnica za struju za punjenje laptopa, te šest izlaza za četiri različite vrste mobilnih telefona iz kojih su sada svi kablovi počupani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: