{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Prijedoru prvo "Solarno drvo" u BiH kako bi građani mogli punite mobitele

S
22.3.2013. u 16:20
112
3
U Prijedoru prvo "Solarno drvo" u BiH kako bi građani mogli punite mobitele
112
U Prijedoru prvo "Solarno drvo" u BiH kako bi građani mogli punite mobitele
Prijedor je danas u centru grada dobio "Solarno drvo" na kojem će prolaznici u svako doba, na bazi solarne energije, moći puniti svoje mobilne telefone i laptope.
"Zanimljivo je da je ovo prvi projekat ovog tipa koji je realizovan na području BiH, a cilj projekta je promocija obnovljivih izvora energije, te podizanje javne svijesti o potencijalu solarne energije kao čistog ekološkog izvora", rekao je Srni Boris Srdić iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora "PREDA-PD".

Solarno drvo predstavlja metalnu konstrukciju koja izgledom podsjeća na stablo sa granama na čijim vrhovima se nalaze solarni paneli koji će, koristeći sunčevu energiju, proizvoditi energiju koja će se dalje koristiti za punjenje baterija mobilnih telefona i prenosivih računara, te za napajanje informativnog LED ekrana.

"Projekat su osmislili i razvili studenti Mašinskog, Arhitektonskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci okupljeni u organizaciju `Energetski klub`, koja trenutno broji 15 članova", dodao je Srdić.

Ukupna vrijednost projekta je 18.200 KM, od čega su 90 posto obezbijedile donatorske organizacije Njemačko društvo za međunarodnu saradnju "GIZ", Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i banjalučko preduzeća "Kaldera", deset posto grad Prijedor, a koordinator projekta je Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora "PREDA-PD".

Član "Energetskog kluba" Indir Mujanić rekao je da se na prednjoj strani stabla nalazi info ekran sa informacijama o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, kao i o partnerima u projektu, te da se sadržaj koji se vrti na ekranu može mijenjati.

"Na zadnjoj strani stabla nalazi se otvor u kojem je jedna klasična utičnica za struju za punjenje laptopa, te šest izlaza za četiri različite vrste mobilnih telefona", dodao je Mujanić.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je da, osim funkcionalnosti u vidu kontinuiranog korištenja solarne energije, solarno drvo ima i estetsku komponentu.

"Pozivam sugrađane da pažljivo postupaju sa ovom instalacijom kako bi nam ostala očuvana i kako bi služila svojoj svrsi", apelovao je Đaković.

Solarno drvo nalazi se na Trgu majora Zorana Karlice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: