Župa Drijenča
606

Vandali uništili kapelice u Čeliću, policija traga za njima

A. K.
Policijski službenici trenutno tragaju za vandalima koji su proteklog dana uništili nekoliko kapelica puta križa, a koje se nalaze u Župi svetog Ante Padovanskoga u Drijenči u Čeliću.

Nepoznate osobe jučer su u poslijepodnevnim satima oštetili i oskrnavili šest od 14 postaja puta križa, odnosno malih kapelica uz cestu od župne crkve do groblja u župi svetog Ante Padovanskoga u Drijenči.

"Prema informacijama dobivenim od župnika fra Franje Martinovića te iz izvora u policiji, koja je napravila uviđaj, nepoznati su počinitelji uništili ili otuđili šest reljefnih postaja križnoga puta te uništili prateće nosače i stubove rasvjetnih tijela", navedeno je u dopisu upućenom medijima.

Župnik fra Franjo, vjernici župe Drijenča, kao i franjevci tuzlanskog franjevačkog samostana iznenađeni su i zateknuti ovakvim postupkom nepoznatih vandala.

U dopisu navode da su u čudu da su postaje puta križa uz lokalnu saobraćajnicu, postavljene prilično davno, uopće nekome smetale ili da su predmet otuđenja zbog koristoljublja, jer, naime, nemaju neku materijalnu ili umjetničku vrijednost.

"Njihova sakralna funkcija je u molitvenom hodu vjernika, u molitvi Puta križa u Korizmi, kada se skupe vjernici i iz okolnih mjesta i katoličkih župa tuzlanskog kraja. Osuđujemo ovaj gnusni čin i pozivamo policijske i istražne organe u MUP-u Tuzlanskog kantona, kao i druge nadležne službe da istraže i otkriju počinitelje ovog krivičnog djela", piše u dopisu.

U župi Drijenča ovakvih slučajeva ranije nije bilo, a policijski službenici trenutno tragaju za počiniteljima.