Vandali ispravljaju istorijsku nepravdu

S
Piše: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
29.12.2009. u 15:03
0
31
Vandali ispravljaju istorijsku nepravdu
0
Vandali ispravljaju istorijsku nepravdu (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nakon što smo prošle sedmice otkrili da na tabli kojom je plato Skenderije proglašen "Francuskim trgom" uz pogrešan natpis "Prva zemlja koja je priznala Bosnu i Hercegovinu", za sada su reagirali jedino vandali.
S obzirom da smo u prošlom tekstu podsjetili nadležne kako je Bugarska prva zemlja koja je još 15. januara 1992. godine priznala nezavisnost BiH, a ne Francuska kao što piše na tabli, očekivali smo da će naša kritika doprijeti do nekoga od njih. Kako niko nije reagirao, očito je da je neki izrevoltirani građanin "uzeo marker u svoje ruke" te prešarao natpis "Francuski trg", i na dnu table napisao "Bugarski!". Potez nepoznatog "autora" razumijemo, ali ipak ne odobravamo.

(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com) (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)


Natpis je pogrešan i falsificira istinu što je ogroman propust ljudi iz Centra Skenderija ali i komisije zvučnog naziva "Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti" koja djeluje pri Skupštini Kantona Sarajevo i čija bi nadležnost to trebala biti. Predsjednik pomenute Komisije je Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH, i trebao bi znati ko nas je prvi priznao.

Nakon prošlog teksta "Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH", reagirali su jedino iz Gradske uprave i kazali nam kako ta pitanja nisu u njihovoj nadležnosti, dok nam u press službi Kantona Sarajevo nisu mogli ni negirati ni potvrditi da li je postavljanje table prošlo službenu proceduru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: