Kad neće vlast...
0

Vandali ispravljaju istorijsku nepravdu

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nakon što smo prošle sedmice otkrili da na tabli kojom je plato Skenderije proglašen "Francuskim trgom" uz pogrešan natpis "Prva zemlja koja je priznala Bosnu i Hercegovinu", za sada su reagirali jedino vandali.

S obzirom da smo u prošlom tekstu podsjetili nadležne kako je Bugarska prva zemlja koja je još 15. januara 1992. godine priznala nezavisnost BiH, a ne Francuska kao što piše na tabli, očekivali smo da će naša kritika doprijeti do nekoga od njih. Kako niko nije reagirao, očito je da je neki izrevoltirani građanin "uzeo marker u svoje ruke" te prešarao natpis "Francuski trg", i na dnu table napisao "Bugarski!". Potez nepoznatog "autora" razumijemo, ali ipak ne odobravamo.

(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)

Natpis je pogrešan i falsificira istinu što je ogroman propust ljudi iz Centra Skenderija ali i komisije zvučnog naziva "Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti" koja djeluje pri Skupštini Kantona Sarajevo i čija bi nadležnost to trebala biti. Predsjednik pomenute Komisije je Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH, i trebao bi znati ko nas je prvi priznao.

Nakon prošlog teksta "Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH", reagirali su jedino iz Gradske uprave i kazali nam kako ta pitanja nisu u njihovoj nadležnosti, dok nam u press službi Kantona Sarajevo nisu mogli ni negirati ni potvrditi da li je postavljanje table prošlo službenu proceduru.