{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dva mjeseca nisu u stanju ukloniti tablu s pogrešnim natpisom

S
24.2.2010. u 14:30
0
18
Dva mjeseca nisu u stanju ukloniti tablu s pogrešnim natpisom
0
Dva mjeseca nisu u stanju ukloniti tablu s pogrešnim natpisom
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Prije tačno dva mjeseca, 24. decembra 2009. godine portal Sarajevo-x.com objavio je prvi tekst u kojem je ukazao da na tabli kojom je u maju prošle godine plato Skenderije ilegalno imenovan Francuskim trgom stoji istorijska neistina da je Francuska zemlja koja je prva priznala BiH.
Tada smo Centar Skenderija i Kanton Sarajevo koji je nadležan za odobravanje imenovanja trgova i ulica upozorili na ovaj veliki propust, i svojevrstan diplomatski skandal jer je svima osim očito onima koji su za to nadležni poznato da je Bugarska prva priznala BiH.

Najprije su reagirali slučajni prolaznici koji su tablu išarali markerom i napisali Bugarski trg, nakon čega su nas pozvali iz Press službe Kantona Sarajevo i iznapadali kako smo nedužne optužilči članove Komisije za obilježavanj, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti i kazali nam kako oni nisu znali za taj propust. Potom nam je predsjednik ove Komisije i bivši predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović kazao kako će o ovom propustu i ilegalnom činu on i članovi komisije "rapravljati već na sljedećoj sjednici".

"Tablu je neko postavio na svoju ruku, i Komisija bi se već sutra trebala sastati kako bismo utvrdili ko je odgovoran, jer osim povrede procedure radi se i o obmanjivanju javnosti. Na Komisiju nikada nije stigao zahtjev za imenovanjem platoa Skenderije Francuskim trgom, nismo imali uvida u njeno postavljanje niti smo obaviješteni da je tabla postavljena", kazao nam je 29. decembra Lazović.

Kontaktirali smo i ambasadoricu Francuske Maryse Berniau koja nam je kazala kako je tabla bila postavljena simbolično te da je tada direktoru Centra Skenderija Suadu Džindi kazala kako je treba skinuti jer je znala da za njeno postavljanje nije dobijena dozvola.

Od ljudi iz Centra Skenderija potom smo dobili uvjeravanja da će tabla biti skinuta u prvoj sedmici 2010., a kako su slagali ambasadorici Francuske tako su i nama, pa tabla tamo i danas stoji kao potsjetnik na to koliko je spora i nefunkcionalna vlast.

Priča o ovoj tabli mnogima će se sigurno učiniti smiješna i nepotrebna u moru problema koje ova zemlja ima, ali ona je zaista jedan plastičan i jednostavan pokazatelj kako ništa u ovom sistemu ne funkcioniše. Pitamo se, šta bi bilo da neko tako na svoju ruku imenuje trg Adolfa Hitlera u Sarajevu (ako već nije op.a.), i kako od ovakve vlasti koja nije u stanju reagovati po pitanju obične table očekivati da reaguje na druga, mnogo "ozbiljnija" pitanja...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: